Досега не съм издала нито едно разпореждане за спиране строежа

...
Досега не съм издала нито едно разпореждане за спиране строежа
Коментари Харесай

Комитова: По участъци на Хемус за близо 2 млрд. лв. не е правено нищо

Досега не съм издала нито едно предписание за прекъсване градежа на Автомагистрала " Хемус ". Интересува ме единствено едно само нещо - автомагистралата би трябвало да бъде издигната, тъй като незавършеното строителство е най-скъпо, съобщи служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова на брифинг на Министерство на регионалното развитие.

Служебният районен министър изясни, че планът за градежа на Автомагистрала " Хемус " е на приблизителна стойност от 4 милиарда лева и с дължина на правата 227 км.

" Инвестиционният план касае всички типове градежи, в това число и автомагистралата. Той стартира с разработване на организационен проект. Устройствените проекти на Хемус, където има такива, са почнали през 2015 година и са приключили през 2021 година ", изясни тя.

След това се създава план за строителство, който също се съгласува и най-сетне целият този развой би трябвало да приключи с един единствен документ - позволение за градеж. С него стартира строителство и най-сетне вкарваме в употреба и завършваме с така наречен Акт 16, изясни Комитова.

Първите три сектора имат позволение за градеж и се извършват сега, като общата им дължина е 51,5 км. Участък 4,5 и 6 имат направени подробни устройствени проекти, които са влезнали в действие през февруари тази година. Те са с обща дължина 83 км. Участъците 7,8 и 9 нямат нищо направено досега и те са с дължина 89 км.

Комитова добави, че 1,9 милиарда лева са отпуснати с разпореждане на Министерски съвет за секторите 4, 5, 6, а 1,8 милиарда лева са отпуснати с друго разпореждане за секторите 7, 8 и 9.

" В нашето министерство правим два типа строителство. Магистрала " Хемус " ще назовем ново строителство. Имаме и строителство, което назоваваме поправки на пътища. Много постоянно тези две тематики се смесват и разбирам, че не е станало задоволително ясно кое се строи, кое се заплаща, кое няма да се заплаща, кое ще се стопира, кое не и така нататък Магистрала " Хемус " е ново строителство, апелирам да не го бъркаме с ремонт ", акцентира Комитова.

Цялото осъществяване на Автомагистрала " Хемус " е предоставено на комерсиалното сдружение " Автомагистрали " ЕАД, като то е получило 1,38 млн. лева задатък за строителство. От тях 675 млн. са раздадени на компании за доставка на материали и техника, сподели министърът.

По думите ѝ се вижда едно " предплатено разпределяне на пари " без въобще да се извършва нещо. " Практически имаме два пъти гарантиране на едни и същи заплащания. В множеството случаи те са от застрахователни сдружения, а не от банкови институции, което законът разрешава ", изясни районният зам.-министър Тодор Анастасов.

Комитова удостовери, че в действителност няма банкови гаранции, а парите са застраховани в няколко застрахователни компании.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР