Досега фирмата произвежда предимно на ишлеме © Сашка Панайотова Капитал

...
Досега фирмата произвежда предимно на ишлеме © Сашка Панайотова Капитал
Коментари Харесай

Сливенска фирма създаде яке със соларни батерии

Досега компанията създава най-вече на ишлеме

© Сашка Панайотова " Капитал Градове "

Текстът е част от новия план за показване на икономическите центрове на България и бизнеса там. Следващото издание на плана ще бъде отдадено на Ямбол и Сливен и ще излезе при започване на септември дружно с броя на седмичния " Капитал ". Още по тематиката
Едоардо Миролио купи марката за облекла DiKa

Италианският бизнесмен възнамерява да отвори пет фирмени магазина във Франция
19 юли 2018
Непознатият текстилен колос от Габрово

" Дзалли " основава 10 млн. дрехи годишно за марката Calzedonia
20 юни 2018 Сливен не е град, прочут с нововъведенията си. Но това не значи, че няма изобретателни хора.

Шивашката фабрика " Джоди-1 " е създала яке, което при нужда може да се трансформира в дълга шуба и даже в... спален чувал. Якето е способно да зарежда мобилни телефони, радиостанции или други електронни устройства, тъй като е снабдено със слънчеви акумулатори, които възвръщат заряда си, до момента в който вършиме дълъг преход или покорявате планински връх да вземем за пример. Соларната батерия е компактна и доста здрава – устойчива е на удар и вода. Максималният ѝ заряд е 10 000 mAh.

Якето може да се разтяга на дължина и да зарежда устройства

Фотограф: Сашка Панайотова Патентът

Сливенската компания патентова концепцията си за новаторско яке през 2016 година Само създаването й коства на предприятието близо 12 000 лв.. За производството му внася специфичен непромокаем текстил от Турция и Италия. Моделът е създаден напълно от експертите и дизайнерите на компания " Джоди-1 ". Идеята за мултифункционалното яке печели план по стратегия " Иновации " на стойност 1.3 млн. лв., който сливенската компания съумява да извърши през предходната година.

Мултифункционалното яке " Джоди " е предопределено за дейните хора, които практикуват зимни спортове, алпинизъм, туризъм и действия навън. Създателите му споделят, че е пригодено за най-екстремните климатични условия, които можете да си визиите. Затова и материята му е водоустойчива, ветроустойчива, непромокаема и извънредно издържлива на физическо натоварване. Сред преимуществата на новаторското яке е и ниското му тегло – тежи едвам към 1 кг.

От ишлеме към иновация

Фабриката създава 600 якета и ги пуска на пазара на цена от 350 лв. за брой. " От тях успяхме да продадем едвам 50-60 якета. Това ни наведе на мисълта, че нямаме задоволително опит в маркетинга и рекламата и би трябвало да работим в тази посока ", признава шефът на " Джоди-1 " Живко Илиев.

Това е разбираемо. Фирмата няма задоволително опит на българския пазар, защото до този миг напълно е работила на ишлеме за европейския пазар. " Джоди-1 " е фамилна компания, основана през 1990 година от Донка Илиева, която и в този момент се води притежател. Преди няколко години ръководството ѝ поема синът – Живко Илиев. Фирмата работи най-вече в две съществени посоки – шие на ишлеме и по поръчка на клиентите.

Към направление " Конфекция " са ориентирани 40% от производството. Месечно предприятието може да създаде до 35 000 панталона. Изнася ги за Германия, Франция и Италия. Когато имаме мощен сезон, използваме и подизпълнители, споделя шефът на сливенската компания. Желанието на притежателите е последователно да се откажат от шиенето на ишлеме и да преминат напълно на пазара на конфекция.

" Готовият артикул дава опция да варираш в цената на плата, аксесоарите, дава ти по-добра добавена стойност и облага. Затова считам, че би трябвало да се насочим към положителни сбирки и да получаваме допустимо повече и по-добре конфекционни поръчки ", споделя Илиев. През предходната година предприятието отбелязва растеж на облагата от 8%. През 2016 година оборотът на " Джоди-1 " е 4 млн. лв., а през 2017 година - 4.7 млн. лв.. До края на годината управлението възнамерява да назначи на работа още 20 души. Развита с еврофондове

През 2017 година компания " Джоди-1 " влага 2.5 млн. лв. за закупуване на постройка в промишлената зона на Сливен и в главното й отремонтиране и съоръжение. Днес в сливенското шивашко дружество работят 160 души. Предприятието е оборудвано през няколко европейски плана, които съумява да реализира от 2012 г до през днешния ден.

Първият е по стратегия " Конкурентоспособност " през 2012 година Средствата са 975 000 лв., като " Джоди " получава по плана 60% от тази сума. Този план дава опция притежателите да оборудват производството с кроялни машини – купуват робот за кроене, съумяват да подменят и забележителна част от шевните си машини. Новото съоръжение усилва производството на сливенската компания с 50%.

През 2015 година притежателите имат и втори европейски план, обвързван с енергийната успеваемост, на стойност 1.43 млн. лева Напълно автоматизират шевните линии за произвеждане на панталони, закупуват преси за гладене, топери, профилирани гладачни маси. Вследствие на новото съоръжение усилват производството си на панталони с към 60%.

Чрез третия си план по стратегия " Иновации ", осъществен през предходната година, притежателите влагат още 1.3 млн. лв. в производството. Все още вкарват новите машини в употреба, само че чакат най-малко 30% растеж в гладачното звено на предприятието си. " Опитът ни сподели на процедура по какъв начин европейското финансиране може да промени бъдещето на междинна компания като нашата. Ако не бяха европейските средства, мъчно бих подхванал толкоз огромни вложения ", споделя Живко Илиев. Фирмата му е въвела и съвременна ERP система и към този момент е конкурентна и на най-хубавите европейски заводи от шивашкия отрасъл.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР