Досега бяха проведени срещи с Продължаваме промяната и представители на

...
Досега бяха проведени срещи с Продължаваме промяната и представители на
Коментари Харесай

Финал на първи кръг от преговорите: БСП сяда на масата с “Демократична България”

Досега бяха извършени срещи с " Продължаваме промяната " и представители на Има Такъв Народ. И двете партии заявиха воля за сформиране на кабинет.

От Политическа партия упорстват за приемането на антикорупционно законодателство и избирането на Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ - доказателство за съществуването на болшинство в Народното събрание. Партията на Петков желае това да се случи до момента в който текат договарянията с левицата.

От Има Такъв Народ обявиха през вчерашния ден, че са за приемане на такова законодателство, само че зависи какво. Освен това нямат нищо срещу кандидатурата на Бойко Рашков, само че желаят да има процедурни правила за избора.

Ако първият кръг договаряния мине сполучливо и през днешния ден, предстоят диалози за конструкция и личен състав на кабинета. Корнелия Нинова до момента няколко пъти съобщи, че претендентът за министър председател би трябвало да бъде препоръчан от най-голямата парламентарна група - " Продължаваме промяната ". Формацията застава зад Асен Василев за министър председател, макар че това към момента не е изцяло публично. От Има Такъв Народ обаче са безапелационни, че Асен Василев и Кирил Петков са имена, които не би трябвало да влизат в състава на изпълнителната власт.

Ако бъде образувана нова четворна коалиция, Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България ще съберат болшинство от 128 депутати, даже и без поддръжката на самостоятелните депутати.

ФрогНюз напомня, че до политическите земетресения се стигна след отдръпването на “Има подобен народ” от ръководещата коалиция и последвал избор на съмнение, който невиждано се оказа сполучлив. Кабинетът на Кирил Петков си отиде, а президентът предложения партиите в 47-мото Народно заседание на нов кръг от съвещания в опит да се излъчи държавно управление в границите на този парламент.

Те обаче се оказаха не изключително сполучливи. След консултациите при президента и връчения първи мандат на Политическа партия кабинет не съумя да се сформира, защото партията на Кирил Петков и Асен Василев не съумя да събере нужната поддръжка. Депутатите, подготвени на такава, се оказаха 117, а не 121, както се надяваха от Политическа партия. Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ и бе върнат незабавно, без да бъде осъществен. От партията на Борисов дадоха тази поръчка още първоначално.

Така се стигна до нов кръг от съвещания, преди връчването на третия мандат. Той в последна сметка бе даден на левицата през вчерашния ден, а от Българска социалистическа партия показаха, че министър председател би трябвало да бъде излъчен от “Продължаваме промяната” като първа политическа мощ.

Това обаче би могло да спъне опита за лъчение на кабинет. Причината - от “Има подобен народ” са безапелационни, че няма да поддържат държавно управление, част от което са Кирил Петков и Асен Василев. В същото време обаче от Политическа партия упорстват Василев да е тяхното предложение за министър председател.

Левицата има седмица, с цел да се опита да върне изпълнен мандат на президента. Този период не е записан в Конституцията, само че от Българска социалистическа партия показаха, че няма да се бавят ненужно. Ако мандатът не бъде осъществен, президентът ще разпусне Народното събрание, ще назначи длъжностен кабинет и ще свика нови избори, които ще се проведат евентуално през октомври.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР