Досега беше общоизвестна тайна, но вече е официално: президентът и

...
Досега беше общоизвестна тайна, но вече е официално: президентът и
Коментари Харесай

Финландия иска незабавно в НАТО, Русия плаши с ядрена война

Досега беше общоизвестна загадка, само че към този момент е публично: президентът и министър-председателката на Финландия желаят тяхната страна да се причисли " неотложно " към НАТО, написа френският в. " Либерасион ". Присъединяването към НАТО би подобрило сигурността на страната и ще укрепи Алианса, написаха те в взаимно изказване, оценено като значима стъпка към подаването на кандидатура за участие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Демонстрациите на поддръжка не закъсняха: генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, немският канцлер Олаф Шолц, френското президентство и комисията по външни работи на Сената на Съединени американски щати дадоха обещание поддръжката си на Швеция и Финландия, в случай че решат да подадат публична кандидатура за присъединение. Очаква се и Швеция да последва образеца на Финландия и да се кандидатира за участие в Алианса, отбелязва в. " Паризиен ".

Дмитрий Медведев, съветският експрезидент, който през днешния ден заема поста заместник-председател на Съвета по национална сигурност, незабавно разкритикува евентуалното разширение на НАТО. " Страните от НАТО, които доставят оръжие на Украйна, образоват войските да употребяват западна техника, изпращат наемници, както и ученията на страните от Алианса наоколо до нашите граници, усилват вероятността от директен и открит спор сред НАТО и Русия ", предизвести той в Телеграм. " Подобен спор постоянно носи риска да прерасне в същинска нуклеарна война ", добави експрезидентът.

Руското външно министерство пък съобщи, че Русия " ще бъде принудена да предприеме ответни стъпки, както от военно-техническо, по този начин и от друго естество, с цел да спре възходящите закани за националната си сигурност ". Руските дипломати упрекнаха НАТО, че се пробва да сътвори нов фланг, с цел да заплашва Русия и предизвестиха Хелзинки, че би трябвало да има поради " отговорността и следствията от сходно решение ". " Путин може да упреква единствено себе си " за разширението на НАТО, написа английският в. " Гардиън " в публицистична публикация, като показва, че повишаването на финландската социална поддръжка за присъединение към Алианса от по-малко от 30% до 76%, се дължи на съветското навлизане в Украйна.

В продължение на години страхът да не предизвикат Москва връзваше ръцете на Швеция и Финландия. Мащабното нахлуване против Украйна, водено сега, накара мнозина да считат, че няма какво да губят, а съветските провали в прилежащата страна демонстрират, че тя може да не е толкоз страшна, колкото се е считало. Русия към този момент е заявявала, че при положение на присъединение на Финландия и Швеция към НАТО, ще разположи нуклеарни оръжия в Балтийския район, само че същинската реакция евентуално ще бъде под формата на дезинформация, хакерски атаки и други провокации, отбелязва английското издание, като предизвестява, че Москва не би трябвало да бъде единственият мотив за угриженост. За да може да се оправи със задачата си да противодейства на опасността по източните си граници, Алиансът би трябвало да демонстрира зоркост и към вътрешните закани.

" Дали Русия ще стартира настъпление във Финландия? Не и в случай че помни добре историята ", гласи заглавие на английския в. " Телеграф ". Страната, която се чака скоро да се причисли към НАТО, унижи Съюз на съветските социалистически републики в Зимната война през 1939 година и знае по какъв начин да се пази на своя територия. Финландия може да е поддържала неутралитет в продължение на десетилетия, само че тя дължи съществуването си като самостоятелна страна на майсторството си в асиметричните военни тактики и изключително борбите в арктически условия. Страната научи значим урок във войната през 1939 година, който оформи метода ѝ към отбранителната политика: тя се трансформира в толкоз сложна цел за завладяване, че обезсмисля всякакво настъпление. Близо една трета от финландците са резервисти, което дава на страната близо един милион подготвени военни, на които може да разчита. Гражданското общество също е готово за рецесия. Хелзинки си взе поука и от дейностите на Русия през 2014 година, създавайки специфични " сили за подготвеност ", готови да отговорят на настъпление и да завоюват време за цялостна готовност.

Въпреки че Финландия се обръща към НАТО за спомагателна отбрана, тя носи на Алианса десетилетия на опит в опълчването на съветската опасност, акцентира английското издание. Евентуално присъединение на Швеция и Финландия няма да промени НАТО толкоз доста, само че напрежението сред Алианса и основния му геополитически конкурент ще се ускори, като главният въпрос ще бъде този за руско-финландската граница. С присъединението на Финландия границата сред Русия и Алианса ще нарасне близо тройно. Това не прави една възможна война автоматизирано по-вероятна, само че е от вида промени, които Москва се стремеше да предотврати, отбелязва американското издание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР