Досега Алжир беше изключение в арабския свят. Докато целият регион

...
Досега Алжир беше изключение в арабския свят. Докато целият регион
Коментари Харесай

Кой управлява Алжир?

Досега Алжир беше изключение в арабския свят. Докато целият район беше разтресен от вълненията към Арабската пролет, най-голямата по повърхност арабска, африканска и средиземноморска страна беше относително пощадена. Благодарение на тактиката на властта, от една страна да наплаши популацията от рисковете от нов интервал на неустойчивост - след черното десетилетие на 90-те години - и въпреки това да купи обществен мир с помощта на ресурсите от въглеводороди. Въпреки протестните гласове, президентът Абделазиз Бутефлика беше елементарно избран отново през 2014 година, единствено година откакто получи инсулт. Днес обстановката е още по-необичайна, тъй като през четвъртия си мандат президентът не се е обръщал непосредствено към хората и рядко се е появявал обществено, написа в собствен материал ливанското издание L " Orient-Le Jour.

За няколко дни обаче страната още веднъж се трансформира в страна от арабския свят. През последните дни се случиха невиждани събития, най-важните от които предишния петък. Стотици хиляди, може би милиони хора, съгласно алжирския всекидневник al-Watan, a съгласно Агенция Франс Прес " десетки хиляди ", са излезли по улиците на няколко огромни алжирски града, най-много в центъра на столицата, макар възбраната за демонстрации, която работи в Алжир от 2001 година Алжир резервира извънреден темперамент в това отношение, спрямо други страни от арабския свят, разтърсени от обществени придвижвания: алжирците не желаят да смъкват режима, те показват срещу подновяването на властта на един единствен човек. " Бутефлика, няма да има пети мандат, даже да мобилизираш разузнаването и специфичните войски. " Това скандират в хор протестиращите, към този момент мирни, само че видимо решени да не позволен пети мандат.

Един мъж, който явно не държи властта

Демонстрантите стачкуват против преизбирането на власт на човек, който по всичко проличава, не има действителна власт. Отслабен от последствията от инсулта, 81-годишният Бутефлика систематично е представян от великански портрет на публични събития, а позициите и устните му изказвания се вършат непряко посредством формалната осведомителна организация или някои от неговите родственици, без значение дали са министри, съветници или други. Този сюжет илюстрира ужасната неяснота на алжирската политическа система. Абделазиз Бутефлика не се явява като тиранин, не е ненавиждан от популацията. Подобно на доста алжирски обществени институции, той по-скоро е лицето, зад което се крият неофициално свързани мрежи, които държат същинската политическа власт зад кулисите. И които към момента не са съумели да се спогодят за опция на Бутефлика, рискувайки по този метод да подклаждат недоволството на хората.

Кои са тези мрежи, които ръководят Алжир? Термините " власт ", " кланове на власт " или даже " кланове на властта " постоянно се въртят в общественото пространство, с цел да отговорят на този въпрос. Но вместо да хвърлят светлина върху това по какъв начин действително става предаването на властта в Алжир и на действителния развой на взимане на политически решения, тези термини способстват за наблягане на неразбираемия темперамент на " властта ". Непрозрачността на алжирския режим припомня за система от руски жанр. Някои политици сами не биха могли да го дефинират в неговата целокупност, декларира осведомен източник. Но макар тази действителност въпреки всичко може да се сътвори усещане за власт.

Най-широко публикуваната доктрина е, че властта в Алжир е в ръцете на Националната национална войска (ННА), правоприемник на Армията за национално избавление, която е водила войната за самостоятелност. Тази доктрина се укрепва от обстоятелството, че след оповестяването на самостоятелност всички президенти са военни и че ННА е тази, която е съдействала за възобновяването на реда в края на черното десетилетие. Като отпратка към мисълта на Волтер за пруската войска, поддръжниците на тази доктрина настояват, че " Алжир не е страна, която има войска, а войска, която има страна ".

Друга доктрина гласи, че властта е съсредоточена към президентския клан и е основана на някаква форма на регионализъм, гравитиращ към района на Тлемсен - родното място на президента Бутефлика. Тази доктрина изяснява, че властта се е промъкнала от армията към президентството и че чистките на офицери през последните години демонстрират това. " Военната власт е изгубила своето значение по време на втория мандат на Бутефлика ", споделя за L " Orient - Le Jour Мохамед Бенаиса, алжирски деятел за включването на младежите в политиката. Той акцентира, че Бутефлика е съумял да сърфира по " вълната на известност към своята лична личност ", което се изяснява с обстоятелството, че той е работил за национално помиряване след черното десетилетие посредством " неговата политика на обществени промени. " Това превъртане на властта бе разкрито от " преструктурирането " на разследващите служби през 2014 година, отбелязва Бенаиса.

Трите полюса на властта

Но през днешния ден действителността наподобява по-сложна, поради прибавянето на още няколко теории. За Джон Ентелис, професор по политически науки в университета " Фордъм " и експерт по алжирска политика, могат да се разграничат " три източника на власт ": " Икономическите, политическите и военните сили. Тези управляващи взаимно се поддържат. " Компании като Sonatrach ", обществена компания за въглеводороди и първата африканска компания в класацията на Jeune Afrique, " създават благосъстоянието ", политическите партии FLN и RND " обезпечават политическата власт ", бидейки авангарда на президентския съюз, а " армията обезпечава непоклатимост посредством битка с тероризма ", проучва Ентелис. " Кръгът " на властта включва брата на президента Саид Бутефлика, министър-председателя Ахмад Уяхия, авторитетни предприемачи, управителни фрагменти от петролната и газовата промишленост, както и военни и охранителни фигури, лоялни на Бутефлика ", споделя Ясмина Алууш, специалист-изследовател в Алжир. " Абделазиз Бутефлика сега е крайъгълният камък на тази система. Той дава отговор на две условия: " Не е ненавиждан от хората и е склонен да резервира системата ", отбелязва Ентелис.

Институциите, формиращи мрежите, които могат да бъдат категоризирани като трите типа власт, са по-важни от самите хора, което изяснява съществуването на тази система и до през днешния ден.

И повода за това не е еднопосочна. Тази система се зарежда от единствено себе си и нейната устойчивост от своя страна слага младите алжирци пред стеснен избор за тяхното бъдеще. Или вземат участие в нея, работейки за неприятна заплата, или стават бизнесмени в бранш на стопанската система, без да пречат на към този момент основана и близка до властта огромна компания, или емигрират. Първият сюжет е по-лесен за тези, които познават добре някоя от институциите, формиращи трите полюса на властта. " Липсата на промени в остарялата система има за цел да отбрани ползите на ръководещите елити. За население, където 30% от хората са под 30 години, приемането на виза е едно от решенията, противозаконната емиграция е друго, а третото е просто да имат някаква работа, тъй като не са имали задоволително шанс да постъпят в бюрократичната система ", споделя Алууш.

" Военно-индустриалният " комплекс, покровителстван от политическите сили, желае да избегне три сюжета непременно: отварянето на системата, демократичните избори и арабската пролет. Реакцията му на митингите от последните няколко дни до момента е била лимитирана, само че доколкото подобен е плануван и на 1 март, два дни преди крайния период за внасяне на кандидатурите за президент, има съображение обстановката да се следи с огромно внимание. Неговият метод на реагиране ще дефинира близкото бъдеще на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР