Досега 350 хиляди граждани на ЕС са били върнати у

...
Досега 350 хиляди граждани на ЕС са били върнати у
Коментари Харесай

Още 250 000 европейци очакват възможност да се върнат в ЕС

Досега 350 хиляди жители на Европейски Съюз са били върнати вкъщи с изключителни полети поради въведените ограничавания за секване на епидемията от Covid-19, а още 250 хиляди чакат да получат такава опция. Това заяви висшият представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след видеоконферентно съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи.

Той означи, че към 10 хиляди европейци са били върнати с полети, обезпечени по механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана. Борел разясни, че тези полети, чиято стойност се покрива съвсем напълно от Европейски Съюз, са последният излаз, когато страните не могат да се оправят със лични старания. Той посочи, че нормално връщанията се правят с наети от страните цивилен самолети или с изпращането на машини на военновъздушните сили.

Борел уточни, че представителствата на Европейски Съюз по света и европейските консулски служби работят непрекъснато, с цел да обезпечават издаването на позволения за кацане на самолетите, изпратени да приберат европейци, както и за удължение на изтичащи визи. По неговите думи тези старания стават все по-трудни, тъй като от ден на ден страни затварят въздушното си пространство и от ден на ден самолетни компании приземяват своя флот.

Върховният представител добави, че Европейски Съюз ще обезпечи помощ против епидемията първо на непознатите страни, наранени най-тежко. Той разясни, че е нужна доста помощ за Африка, където опазването на здравето е в доста по-лошо положение, в сравнение с в Европа. По неговите думи, в случай че Европейски Съюз не направи това, епидемията може да се върне, откакто един път е била овладяна. Борел означи, че до момента в който в Европейски Съюз 37 души са обслужвани от един доктор, в Африка това съответствие е 10 хиляди към едно.

Той добави, че външните министри са разискали през днешния ден заплахата епидемията да е още по-тежка там, където войните не стихват - Сирия, Йемен и Либия. Борел прикани да се извърши апелът за международно преустановяване на огъня в изискванията на зараза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР