Дори в технологичния век, в който живеем, суеверията все още

...
Дори в технологичния век, в който живеем, суеверията все още
Коментари Харесай

Поличби и поверия: какво значи да влезе врабче в къщата ти?

Дори в софтуерния век, в който живеем, суеверията към момента има доста въздействие върху мисленето на хората и възприемането на околния свят. Най-често поверия има към естествени феномени и неодушевени предмети, само че не липсват такива с живи създания, каквито са птиците.

Тъй като врабчетата са най-честите гости в човешките поселища, знаците и поличбите, свързани с тях, са едни от най- многочислените. Какви поверия за врабчетата знаем?

Макар птичките да са дребни и изцяло безобидни, около тях вървят някои много странни поличби. Например, в случай че врабче лети към прозореца на дома, това вещае гибелта на член на фамилията.

Откъде идва тази странна визия? Легендите описват, че врабчетата се подигравали на Исус, носещ кръста и това държание било предадено на преследвачите му. Затова Бог ги санкционирал да не могат да вървят. Те са от дребното птици, които летят, само че не вървят, единствено подскачат на земята.

Вярващите в такива поличби не трябва да се плашат, в случай че им се случи врабче да влезе в дома им. Най-вероятно отворен прозорец или врата го е объркало. То е не по-малко стреснато от необикновената обстановка и под паника ще се опита да излети на открито. Най-добре да му се помогне, като се отвори необятно прозореца или вратата, от където е влезнало. Може да се посипят трохи на открито, които да го подмамят да излети. Ако е допустимо, птичето може да се улови и пусне на открито.

Лоша прокоба е убийството на врабче. Не е решение на казуса на индивида врабчето да бъде убито.

 Поверия за врабчетата

Има и друго вярване - в случай че врабче излети от балкона на някоя къща, то е предвестител на неприятни вести. Суеверните хора бързат да прогонят птичето, като че ли по този начин ще затръшнат вратата пред идно злополучие.

В минали времена хората са вярвали, че постоянно ориста изпраща птици, носещи знаци от нея към хората. Така се е вярвало, че в случай че врабче лети към младо момиче на прозореца, това вещае скорошна женитба. Така че през вековете поличбите са се променяли, само че нашето общо общуване с дребните птички продължава. За наша наслада. Те са част от естественото разнообразие.

Вижте също какво значи, в случай че видиш бял гълъб или пък птица гарван.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР