Дори строгият средновековен владетел Иван Грозни е станал мекушав при

...
Дори строгият средновековен владетел Иван Грозни е станал мекушав при
Коментари Харесай

Опознайте регионалната руска кухня с гъбен пай от Псков

Дори строгият феодален държател Иван Грозни е станал отстъпчив при усета на този апетитен гъбен къс.

Сега и вие можете да опитате „Губник“.

Квинтесенцията на староруския пирог не се състои единствено от изобилен благоуханен заряд и хрупкаво нежно тесто. Най-важното е, че става дума и за обичаи, които се предават от епохи. Домакините в Русия са знаели по какъв начин да подготвят пирог, който да се хареса както на селяните, по този начин и на висшите съсловия.

Всеки район на страната е употребявал оптимално въображението си, с цел да измисли пирог, който да показва локалния сексапил и еднаквост. Така се появяват московската кулебяка, псковският губник и други шедьоври на обичайния съветски пирог.

В старите съветски времена в Псковска област гъбите – най-често „млечни гъби“ – са се наричали „губники“. Ето за какво пирогът с гъбен заряд по тези места се е наричал „губник“. Понякога те са били печени с портокалови млечни гъби или „рижики“ на съветски език. В този случай се назовава „рижичник“.

Що се отнася до произхода на пирога, той се появява по времето на Иван Грозни в средата на XVI век. Според легендата, когато гвардейците идвали да събират налози, те били угощавани с голям пирог.

Въпреки че през XVIII-XIX в. губникът се счита за чисто псковско ядене и даже е именуван знак на губернията, той се подготвя и в прилежащите райони, в Архангелска и Тверска губерния. Пълнежът на пирога зависел от сезона, по тази причина домакините го пълнели с пресни или осолени гъби, а постоянно и с пържен лук.

Традиционното тесто за пирога се подготвя с квас. Горната страна на губника се намазва с черен чай, с цел да стане красиво розова и възхитително хрупкава. За да се освободи нежеланата пара, е добре да се създадат дупки в горната част преди печене.

Както виждате, съставките са елементарни и налични – в случай че не разполагате с пресни или осолени млечни гъби, използвайте шамфъстък. Някои домакини пекат с разнообразни съставки, с цел да разнообразят пирога; да вземем за пример варени яйца и малко заквасена сметана в плънката. Но в този случай той към този момент не може да се смята за диетичен.
Съставки (за 2 пирога за по 5 порции):
 Олга Бровкина
Тесто:Пшенично брашно – 550 гРъжено брашно – 200 г (ако нямате ръжено брашно, вземете 750 г пшенично брашно).Мая – 12 гОлио – 150 г (50 г ще се употребяват за пържене на плънката)Топла вода – 250 млСол – 1 ч.л.Захар – 1 с.л. (по избор)Пълнеж:Лук – 2 (големи)Гъби – 500 гПриготвяне:
Загрейте водата, пресейте половината брашно, прибавете маята и замесете тесто.  Олга Бровкина

Покрийте с забрадка и поставете на топло място за 1 час. Пресейте останалото брашно и го прибавете към тестото дружно с олиото (няколко супени лъжици от него би трябвало да останат за пържене на гъбите) и солта.  Олга Бровкина

Омесете твърдо, нелепнещо тесто.  Олга Бровкина

Покрийте го с забрадка и го сложете на топло място за 4-5 часа;

на втория и третия час го ударете с пестник, с цел да се в профил въглеродният диоксид.  Олга Бровкина

Изплакнете добре гъбите; подсушете ги с хартиена забрадка и ги нарежете на дребни части.  Олга Бровкина

Запържете ги в олио на междинна температура до златистокафяво. Нарежете лука и го прибавете към гъбите; по-късно посолете, поръсете с черен пипер и запържете, като разбърквате понякога.  Олга Бровкина

Разделете тестото на две елементи.  Олга Бровкина

За първата питка разделете едната част на две равни елементи, разточете на кръгове с леко удебелени краища. Сложете плънката върху едната част и покрийте с втората част.  Олга Бровкина

Притиснете краищата. Повторете процедурата с втората питка.  Олга Бровкина

Сварете мощен черен чай и намажете повърхността на пирога с него. Загрейте фурната до 180°C и печете пая за 50 минути.  Олга Бровкина

След това губникът може да се намаже с масло и да се остави за 15 минути под забрадка.  Олга Бровкина

Насладете се на празничната си софра с тази вкусна псковска питка.  Олга Бровкина

създател: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР