Дори статутът на началника на украинските въоръжени сили генерал Валерий

...
Дори статутът на началника на украинските въоръжени сили генерал Валерий
Коментари Харесай

Неясно бъдеще пред Железния генерал на Украйна

Дори статутът на началника на украинските въоръжени сили военачалник Валерий Залужни на народен воин, оглавил защитата страната против съветската инвазия, се оказа непълен, с цел да разсее неяснотите към това дали ще резервира поста си.

Тези дни в западни и украински медии се появиха известия, съгласно които президентът Володимир Зеленски е изискал от висшия боен да се отдръпна, само че генералът е отказал да го направи. Вчера добре информиран източник съобщи пред Ройтерс, че постът е бил препоръчан на началника на сухопътните войски ген. Олександър Сирски, само че той не приел, написа Българска телеграфна агенция в собствен коментар по тематиката.

Засега украинският общоприет щаб и президентската канцелария не са дали отговор на запитванията за коментар на информацията за препоръчаното предопределение на Сирски.

Всичко това се случва в нелеко за украинските сили време на бойното поле.

Дългоочакваното лятно контранастъпление на юг и изток не съумя да реализира необикновен триумф, а съветските войски нанасят дребни, само че скъпоструващи провали на разнообразни сектори от 1000-километровата фронтова линия.

Западната военно-финансова поддръжка става все по-трудна за обезпечаване, което прави Киев по-уязвим за честите съветски безпилотни и ракетни набези, които изтощават силата му.

За ситуацията на бойното поле не е отговорен единствено Залужни, само че в случай че той се радва на такава огромна известност и е пълководец с потвърдени лидерски качества, събитието, че в Киев може би желаят да го заменят с различен човек, е допустимо да приказва за предпочитание за нов метод във воденето на войната.

Герой за мнозина

Въпреки неравните сили първоначално украинските бойци съумяха бързо и тихомълком да осуетят съветското нахлуване към Киев, с което способстваха за това съветският президент Владимир Путин да остане надалеч от постигането на задачата си да завладее Украйна.

С течение на бойните дейности реномето на Залужни непроменяемо нарастваше, като той получи похвали и вкъщи и в чужбина, когато войските му започнаха огромните контранастъпления на североизток и юг, при които бяха отвоювани обширни територии и които породиха вяра, че успеха във войната може би не е чак толкоз невъзможна.

След освобождението на южния град Херсон на един от блоковете в града беше изрисуван негов портрет, на който той се усмихва и е направил с пръсти знака на мира, а над него е изписан лозунгът " Бог и Залужни са с нас ".

Оттогава Украйна стартира малко по малко да отстъпва самодейността на бойното поле, само че все пак към края на предходната година Залужни все по този начин се ползваше с доверието на 92% от жителите на страната, което е доста над 77-те % на Зеленски.

Противоречията сред двамата, за които до тогава единствено се намекваше, излязоха на повърхността през ноември, когато сп. " Икономист " цитира Залужни да споделя, че войната е навлязла в " застой ", нежизнерадостна оценка, влизаща в прорез с по-оптимистичното становище на Зеленски.



Зеленски и Залужни в украинската Рада

Петдесетгодишният армейски военачалник, който рядко прави обществени изказвания, само че понякога се появява в новинaрските излъчвания провесен над карта или държащ тирада пред военни командири в униформи, е на мнение, че ключът за излизането от патовата обстановка на бойното поле е да се усъвършенства софтуерното ниво на украинската войска.

Ако бъде отхвърлен и влезе в политиката - макар че в никакъв случай не е заявявал такива упоритости, най-малко не и обществено - " Железния военачалник " може да се окаже сложен за побеждаване противник за всекиго.

Мускулестият доброволец

Залужни стартира да учи за боен през 90-те години, откакто Украйна получава самостоятелност от Съветския съюз, завършвайки с отличие и започвайки да изкачва стъпалата на военната подчиненост.

Бойното си кръщение получава през 2014 година, когато служи в регион в Източна Украйна, където проруските сепаратисти съумяват да завладяват територии.

Висок и здрав, с остригана коса, Залужни, чиято позивна е " Доброволец ", има репутацията на шеф, държащ се добре с подчинените си и даващ независимост на командирите на място да вземат независими решения на бойното поле.

За мнозина той внася нотка пресен лъх измежду формирания от по-възрастни руски ученици генералитет и въплъщава желанието на Киев да скъса с наследените руски военни практики.

Предупреждението му от ноември, че обстановката на бойното поле се трансформира във война на безсилие, което облагодетелства Русия, беше в цялостен дисонанс с формалната реторика на Киев, само че за доста от бойците му това беше признание на горчивата истина.

След унизителните провали през 2022 година в Харковска и Херсонска област съветската войска стартира в края на същата година да укрепва защитата си, което спря по-нататъшното украинско придвижване.

И двете страни са дали десетки хиляди убити и ранени, въпреки че няма надеждни данни какъв брой тъкмо са загубите им.

Украйна незабавно се нуждае от попълване на оределите си и изтощени редици, само че държавното управление не съумя да промени законите за военновременната работа в армията по този начин, че да бъдат свикани под знамената още към половин милион бойци.

Киев се мъчи да не загуби и западната поддръжка, която се оказа от витално значение за военните старания. През последните два месеца и Съединени американски щати, и Европейски Съюз не предоставиха огромните пакети помощ, които бяха дали обещание.

Всичко това значи, че в този момент, когато най-кръвопролитният въоръжен спор в Европа след Втората международна война навлиза в третата си година, който и да бъде назначен на поста на Залужни, за него ще бъде доста мъчно да замести пълноценно генерала.

(от )
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР