Дори след три години на поста, държавният глава на САЩ

...
Дори след три години на поста, държавният глава на САЩ
Коментари Харесай

Der Spiegel: Опасност от военен удар в Близкия изток: Какво спира Доналд Тръмп?

Дори след три години на поста, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп продължава да се държи като политик, който знае какво е най-хубавото. Точно това сега понижава опасността от война в Близкия изток. Може би, предизвестяват в редакцията на немското издание Der Spiegel.

„ Нека обобщим: търговец на недвижими парцели и притежател на хотели, който евентуално през живота си не е чел книга за външната политика и сигурно би имал проблеми с обяснението на разликата сред сунитите и шиитите, ръководи Съединени американски щати, най-мощната страна в света: това е Доналд Тръмп “, обобщава изданието, представено от " Фокус ".

„ Срещу него се изправят фанатици и милитаристи, които през последните 40 години заран, обед и вечер чуват единствено един девиз, а точно, че Америка е смъртен зложелател: това са иранските аятоласи. Между тях стои 34-годишен петролен принц, който има упоритостта да издигне страната си до нови висоти и който по хипотеза не знае никакви угризения: това е Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия. Това е обстановката. Кой може да спи умерено? “, пита създателят на публикацията.

Според изданието рисковата комбинация допуска, че може да се стигне до верижна реакция след нападенията над саудитските петролни залежи. Рияд може да нападна Техеран, а той – да отвърне на удара. Съединени американски щати ще побързат да оказват помощ на сауидитците и да въвлекат Иран във война. Израел също би се възползвал от обстановката.

Може да се случи нещо, а може и не. Какво би донесла войната с Иран на Тръмп? Нищо. Това прави този спор неосъществим (към сегашния момент) и малко евентуален. Егоизмът на президента на Съединени американски щати в този случай по изключение може да се окаже положително нещо.

Избирателите в Америка, в това число гласоподавателите на Тръмп, са повече от изтощени от война. На доста от тях им е писнало от ангажирането на Съединени американски щати в чужбина, до момента в който в страната пътищата са цялостни с дупки. С обещанието да приключи интервенциите на американски бойци в Афганистан и Сирия, Тръмп отхвърли акцията си - и завоюва. Нова война би предизвикала огромни неразбирателства даже измежду личния му народ.

Тръмп знае това добре и това изяснява за какво той още веднъж наподобява неуверен след офанзивите против саудитските петролни уреди. В неделя той заплашваше повече или по-малко Техеран, че Съединени американски щати постоянно бяха подготвени да отвърнат на удара. В понеделник обаче към този момент бе надалеч по-спокоен.

Тръмп е наясно, че бърз боен триумф против Техеран, който той би могъл да продаде на своите гласоподаватели, не може да бъде обезпечен. Вместо това може да се наложи Съединени американски щати да нагазят в кърваво, дълготрайно и скъпо кръвопролитие, което ще се води на доста фронтове. Атака на саудититците или американците ще завари иранците единни и ще ускори волята им за опозиция. И даже с стеснен боен удар, бърз провал на Техеран на фронта на договарянията не би бил безвреден.

Крайната цел на Тръмп е преизбирането. В последна сметка Иран е второстепенен проблем. Само изборите през 2020 година са значими. Ето за какво не може да се разчита на война, която ще докара след себе си починали американски бойци и стопански проблеми. Дипломатическото решение остава най-хубавият път за Тръмп в тази рецесия. И по тази причина той се надява на огромна „ договорка ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР