Дори след като дъното за пазарите бъде намерено, когато и

...
Дори след като дъното за пазарите бъде намерено, когато и
Коментари Харесай

Обратното изкупуване на акции в САЩ вече не е в играта

Дори откакто дъното за пазарите бъде открито, когато и да се случи това, " противоположното изкупуване " на лични акции от страна на фирмите може да се върне доста по-бавно към обичайните си равнища от последните години.

Инвеститорите е добре да имат поради, че точно изкупуването на лични акции от страна на фирмите значително бе в основата на постигнатите исторически върхове от щатските показатели.

Но даже и преди коронавирусната пандемия налице бяха тревожни признаци във връзка с този фактор. Изкупуването на акции от компании от показателя S&P 500 през четвъртото тримесечие на 2019 година, падна с 18% по отношение на година по-рано до 181.6 милиарда, откакто се намали с 13% и 14% по отношение на миналата година в предходните две тримесечия.

За цялата минала година, изкупените назад акции се намалиха с 9.6% от рекордното им равнища през 2018-та, при 806 милиарда $. И въпреки всичко 2019-та бе годината с втория най-голям връх в историята - със 729 милиарда $ в изкупени лични акции.

От началото на 2012 година фирмите от необятния показател са купили свои акции на стойност 4.6 трилиона $. За да придобиете визия за размера на този фактор, имайте поради, че тази цифра е по-голяма от Брутният вътрешен продукт на Германия.

Изкупуването на акции се считаше за противозаконна операция на пазара до 1982 година, когато SEC издаде предписание 10b-18, което даде на корпорациите " безвредно пристанище " да изкупуват личните си акции.

Четирите най-големи американски банки бяха измежду 10-те най-големи компании по назад изкупуване на своите акции, по отношение на размера на изкупения капитал през четвъртото тримесечие на предходната година.

В композиция те похарчиха 95 милиарда $ капитал през предходната година и 275 милиарда $ през последните пет години:

Но със започването на финансовата рецесия и противоположното изкупуване на акции на тези четири банки дружно с това на другите банки падна до нула. Това се случи и при доста други компании, които в този момент са изправени пред рецесия на ликвидност.

Банките можеха да употребяват тези средства за укрепване на капитала си, което би било потребно в този момент - в среда, в която корпоративният дълг и комерсиалните недвижими парцели демонстрират съществени признаци на рецесия. Вместо това обаче, най-вероятно тези финансови недостици ще би трябвало да се запълват от държавното управление и всички данъкоплатци. Докато средствата за назад изкупуване на акции бяха харчени при едни много високи цени на акциите им.

Но с изключение на генериране на такси за Уолстрийт, противоположното изкупуването на акции е с нулев резултат за стопанската система. Какво щеше да се случи в американската стопанска система, в случай че тези 4.6 трилиона $ капитал, които фирмите изгориха посредством изкупуване на лични акции от 2012 година, бяха вложени в съоръжение, структури, планове за уголемение и хора, или бяха употребявани за понижаване на дълга? Така че компании като Boeing и самолетните компании можеха и да не са в толкоз сложна обстановка през днешния ден?

Този капитал, изгорял от компании, които изкупуват свои лични акции, щеше да бъде извънредно потребен за компании, които в този момент просят и получават мега-спасителни проекти от данъкоплатците и в още по-голяма степен от Федералния запас.

Сега какво?

" COVID-19 доста промени пейзажа през 2020 година, защото дивидентите са под напън, а противоположните покупки наподобява се задъхват за въздух ", се споделя в отчета на S&P Dow Jones Index, добавяйки, че " назад изкупуването би трябвало да се конкурира с други корпоративни цели като неустановеност по отношение на ликвидността, която е най-ниска от финансовата рецесия през 2008 година "

В отчета се споделя, че за 2020 година множеството компании са прекратили противоположното изкупуването на активи, като " са пренаредили своите краткосрочни цели в следния ред:

" Контрол на ликвидността "

" Поддържане на бизнес интервенции и задържане на чиновници "

" Несигурност по отношение на продължителността на вируса и дълбочината на икономическото влияние. "

И отчетът на S&P Dow Jones Indices прибавя, че даже откакто дъното се усеща, " противоположното изкупуване може да се върне постепенно към сцената ", защото фирмите се борят за кеш, лимитират разноските, при евентуални ограничавания на държавното управление за назад изкупуване и неприятния им обществен имидж.

Така че най-големият покупател на фондовата борса, този, който в никакъв случай не продаваше и единствено купуваше, с цел да се повиши цената на акциите още по-високо, към този момент няма да е фактор на пазара. И това би следвало да плаши " до гибел " вложителите.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на фондовите пазари /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР