Дори съвсем малко бягане е полезно за здравето, сочи ново

...
Дори съвсем малко бягане е полезно за здравето, сочи ново
Коментари Харесай

Бягането е много по-полезно, отколкото се предполагаше

Дори напълно малко тичане е потребно за здравето, сочи ново проучване на този тип физическо упражнение, написа вестник Гардиън.
Според данните на Световната здравна организация (СЗО), бягането е потребно, без значение какъв брой пъти в седмицата се прави, какъв брой е изминатото разстояние и с каква скорост бяга човек.
СЗО заключава, че 3,2 милиона души умират всяка година, поради прекомерно ниска физическа интензивност.
" Всяко тичане, дови един път седмично, е по-добър вид от никакво тичане. В същото време, честите и продължителни бягания не водят наложително до обезпечени резултати в избягването на преждевременната гибел. ", пишат създателите на отчета на СЗО.
Данните са оповестени в Британското списание на спортната медицина и са съсредоточени върху 14 предходни проучвания, следили 6 групи участници или общо 230 000 души, които са били следени сред 5,5 и 35 години, съобщи БГНЕС.
Когато били съпоставени данните на тези 25 951 индивида, които умряли, се оказало, че тези от тях, които са бягали, имали 27 % по-нисък риск от преждевременна гибел и съответно 30 % по-нисък риск тя да бъде провокирана от сърдечно-съдови болести и 23 % по-нисък риск повода да е раково заболяване.
Дори тези, които бягали единствено един път седмично, по-малко от 50 минути и със скорост по ниска от 9,5 километра в час, отбелязвали обилни изгоди .
Когато били систематизирани трите проучвания, показващи какъв брой и по какъв начин се отразява честотата на бяганията и тяхната дълготрайност, не била открита взаимозависимост сред по-дългите или по-чести бягания и понижаване на риска от преждевременна гибел.
Авторите на отчета означават, че сходно проучване има ограничавания.
Първо, данните за бяганията на хилядите участници били подадени от самите тях и се разчита на добросъвестното им докладване.
Второ, проучването отчитали бягането, само че не и други физически извършения, които може да са правили участниците.
Освен това, доста други фактори като възраст, пол, общо положение на организма, наднормено тегло или затлъстяване и метод на живот, въздействат на крайните резултати в избрана степен, която не е изчислена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР