Дори при най-тежките метеорологични условия пътническият и товарен трафик по

...
Дори при най-тежките метеорологични условия пътническият и товарен трафик по
Коментари Харесай

Как руските влакове се справят с тежката зима?

Дори при най-тежките метеорологични условия пътническият и товарен трафик по железниците в никакъв случай не стопира.

Как по този начин съветските железници не се опасяват от виелици и снеговалежи?

Внезапното рухване на сняг може да блокира градския трафик и превоз. Улиците се покриват с преспи, транспортните средства изчезват под снежна завивка и рейсовете са блокирани. Що се отнася до влаковете… с редки изключения, главните влакове и крайградските електрически влакове в Русия не престават да се движат макар виелици или снежни стихии. За разлика от тези страни в Европа и Америка, където влаковете също могат да попаднат в снежната клопка, в Русия влаковете остават най-надеждното транспортно средство даже през зимата. И ето за какво.
Строги разпореждания за справяне със снега


Максим Блинов/Sputnik

За доста съветски райони студените зими с доста сняг са по-скоро предписание, в сравнение с изключение. Следователно железниците подлежат на строги правила за разчистване на релсите от сняг и лед, според от метеорологичните условия. Всяка вечер геофизичните станции, обслужващи железниците, изготвят прогноза за времето за идващия ден и, в случай че тя е неподходяща – с други думи, вихрушка или суграшица, – се чака мениджърите на железопътни линии и началниците на гарите да разпределят в точния момент спомагателен личен състав, с цел да почистят линиите и приготвят оборудването за разчистване на сняг. Предупрежденията за тежки метеорологични условия би трябвало да бъдат изпратени най-малко два часа авансово.

Според регламентите заплаха за коловозите поражда, когато за 24-часов интервал падат 5 см сняг или след тричасова вихрушка със скорост напразно 10 м в секунда.

Счита се, че зимният сезон идва по-рано и продължава по-дълго на железопътните линии на Урал, Сибир, Далечния изток и обособени сектори от Северната железопътна и Октомврийската железопътна линия. Освен това има обособена категория райони с друга активност на снеговалежите и виелиците, от сдържан (до 10 см сняг, падащ едновременно през зимата) до доста тежък (до 25 см сняг, падащ наведнъж). Според регулациите Западносибирската железница се смята за „ най-снежната “, следвана от Южната Уралска, Красноярската и Сахалинската железница, до момента в който Транс-Байкалската железница се смята за „ минимум склонна към снежно покритие “. Московската железница, Приволжската железница (Волгоградска област) и Севернокавказката железница са някъде сред тях.
Дървета и огради


Максим Блинов/Sputnik

Един от главните способи за понижаване на вероятността от формиране на снежни преспи на линията е залесяването. Там, където не порастват дървета, се издигат специфични задържащи сняг огради (от дървен материал или железобетон). Плътността на тези насаждения или бариери би трябвало да се пресмята съгласно типа на коловоза – да вземем за пример един ред дървета е задоволителен за коловоз, който е податлив единствено към задържане на леки преспи, до момента в който сектори, предразположени към доста заснежаване, ще изискват четири. Всички огради би трябвало да бъдат в редовност и да бъдат инсталирани в задоволително количество до октомври. Състоянието на тези защитни структури се ревизира непрекъснато от специфични екипи.
Влакове за разчистване на сняг


Александър Кряжев/Sputnik

Железопътният личен състав е виновен за контрола на стотици релсови стрелки и точно тези точки се почистват първо при всяко рухване на сняг. Освен това работата по разчистване на снега би трябвало да стартира незабавно след рухването му. Това се прави със особено съоръжение за разчистване на сняг, а от време на време и на ръка.

За освобождение на релсите от сняг се употребяват специфични влакове за разчистване на сняг. Те могат да пътуват със скорост 5-10 км/ч, според от размера на снега.

След края на интензивния снеговалеж, станциите дружно с техните коловози би трябвало да бъдат почистени в границите на три дни. Персоналът на гарата би трябвало също по този начин да се увери, че пътническите сектори са без лед, тъй че хората да не се хлъзгат.

След края на зимния сезон цялото съоръжение би трябвало да бъде подложено на техническо обслужване, с цел да бъде готово за деяние през идващия октомври. В южните региони на съветската железопътна мрежа срокът може да бъде преместен към ноември, защото настъпването на зимата идва по-късно там.

Много ниските температури също могат да окажат въздействие върху разписанията на влаковете. Например, когато температурите са минус 40 градуса, машинистите се поучават да понижат скоростта си до 60 км/ч, нещо, което може да докара до закъснения в разписанието.

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР