Дори обичаният Брус Уилис вече ни втръсна с призивите да

...
Дори обичаният Брус Уилис вече ни втръсна с призивите да
Коментари Харесай

Eнергийни напитки или кафе?

Дори обичаният Брус Уилис към този момент ни омръзна с апелите да сменяем обичаната ободрителна течност с „ сила и мощ ” от кенче с избрана марка. Звучи съблазнително, само че в действителност ли тези вълшебни тоници имат такова деяние, или пък това е единствено рекламен трик на производителите?

Къде е уловката

 Гуараната е стимулант, основан на кофеина Гуараната е стимулант, основан на кофеина
Обичайната чаша кафе в действителност се отличава от натрапваната жизненост, която излизала на вълни от обилно изрисувания кен, макар че имат еднакъв съставен елемент – кофеин. В състава на енергийните питиета обаче има и кофеино-, и ефедриносъдържащи стимулиращи субстанции, които нормално се влагат в медикаментите. Но в случай че одобряваме лекарства по лекарско наставление или съгласно листовката, и то за кратковременен интервал, то мнозина пият непрекъснато известните течности.

В една средностатистическа енергийна напитка може да се открие 1/4 ч.ч. захар и повече кофеин от огромна чаша кафе. Някои съдържат даже до 400 мг, и то единствено разгласен кофеин, като необявените количества идват от съставки като гуарана, семена от кола (cola nuts), йерба мате и какао. Някои съставки като 5-хидрокситриптофан, винпроцетин, йохимбин и женшен имат капацитет за взаимоотношение с медикаменти, които могат да доведат до съдбовни случаи. В енергийните питиета нерядко се съдържат и спомагателни субстанции, за които има догатки, че крият евентуални рискове в композиция с кофеин и други лекарства.

Кофеин


Той е най-главният съставен елемент, влизащ в състава на стимулаторите, в чиято група, сред прочее, влизат и амфетамините.

В действието на кофеина няма нищо неестествено за нашия организъм. Той препятства разлагането на веществото, което форсира обмяната на веществата в мускулите (в това число и сърдечния), централната нервна система и стомаха. Затова се учестява дишането и пулсът, налягането скача.

Допустимите дози са до 300−400 мг на ден. Ако са повече, както в някои енергийни питиета, усилват се страничните резултати – безпокойствие, раздразнителност, възбуждение, бодърствуване, зачервяване на лицето, стомашно-чревни разстройства, тремор, тахикардия или сърдечна аритмия, превъзбуда. В доста огромни дози (150-170 мг на кг маса) кофеинът даже може да докара до летален излаз. Настина такова количество се съдържа в 80-100 чаши кафе и надали е допустимо да се изпие за малко време.

Кофеинът постъпва в кръвта към 10 минути след използването му, а след половин час настава оптималната му централизация. Абсорбцията му в тялото е от огромно значение от формата на банкет – да вземем за пример тя се забавя от добавена захар в кафето. Стимулиращото му деяние продължава до 3 часа, той не се натрупва в организма и нормално се изхвърля след няколко часа. При бременните, а също при дамите, приемащи контрацептиви, кофеинът се задържа в кръвта три пъти по-дълго.

Други съставни елементи


Тауринът е аминокиселина, натрупваща се в мускулните тъкани. Всеки ден ние получаваме от нея 200-300 г дружно с храната, а организмът на възрастния човек е кадърен да я създава самичък. Смяташе се, че тауринът усъвършенства работата на сърдечния мускул. Напоследък обаче в медицинските среди се появиха отзиви, че тази аминокиселина не оказва никакво въздействие на човешкия организъм, до момента в който има изключително позитивен резултат върху котките – задоволително е да погледнете състава на всяка консерва за мъркащите домашни любимци.

L-карнитинът също може да се синтезира в организма. Това вещество покачва пропускливостта на клетъчните мембрани за мастните киселини и те задоволяват енергийните потребности, пречейки на образуването на подкожни тлъстини. Особено се усилва силата на сърдечния мускул, защото сърцето се храни със 70% мастни киселини. Освен това се усилва синтезът на протеини, тъй като L-карнитинът доста форсира растежа на организма (особено в младежка възраст) и оказва помощ за натрупването на мускулна маса.

Гуараната е растението първенец по наличие на кофеин, с помощта на това стимулиращият му капацитет е 2-5 пъти по-висок от този на кафето. Надписът „ дестилат от гуарана ” е синоним на кофеин.

D-рибозата е монозахарид (проста захар), служител като „ суровина ” за РНК и други жизненоважни молекули. Поддържа мускулната мощ, издръжливостта и работоспособността.

И по този начин, излиза, че енергийните питиета не са нищо повече от заместители на кафето, само че са по-опасни за здравето. Изборът е ваш.

Смъртоносната примес


 37-3 Сред рекламираните резултати от енергийните питиета е бързото изтрезняване за няколко часа и очистването на организма от отрови. За страдание през днешния ден в нощните заведения всеобщо се прави противоположното – смесват се с алкохол и младежите се веселят до сутринта, заредени с кипяща сила, съчетана с разтоварване на напрежението.

Струва ли си обаче? През 2001 година в Швеция се развихря скандал, откакто 30-годишната Тереза, танцувайки в дискотека, изпива два кена енергийна напитка с водка и ненадейно се свлича на земята – сърцето й стопира. По същата причина умира още един човек, а третата жертва е изпила няколко питиета след подготовка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР