Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на

...
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на
Коментари Харесай

Недоспиването лишава хората от приятни емоции и ги прави импулсивни

Дори незначителна липса на сън може значително да повлияе на прочувственото положение на човек, оповестява уеб сайтът Медикъл нюз тудей, базирайки се на норвежко изследване.

Авторите му от Норвежкия университет за просвета и технология са провели проучване с 52 здрави доброволци на възраст сред 18 и 35 години. В продължение на 11 дни режимът им на сън е бил следен от учените, предава Българска телеграфна агенция.

През седмицата доброволците са спели както нормално. През последните три дни обаче те са си лягали 2 часа по-късно от нормалното, като са траяли да стават в общоприетото си време. Сутрин участниците в проучването са били подлагани на проби за внимание и прочувствено положение. Преди тестването на доброволците не им е било разрешено да употребяват кофеинови питиета.

Недоспиването усилва риска от психологични проблеми за децата

Изследователите са открили, че заран след три нощи с по-кратка дълготрайност на съня, времето за реакция на участниците е намаляло, което свидетелства за увеличение на импулсивността. В течение на трите дни след недоспиване доброволците са допускали от ден на ден и повече неточности. Същевременно е следен и спад в индикаторите за приятни чувства - участниците са изпитвали по-малко позитивни страсти.

Като цяло дефицитът на сън може да повлияе на прочувственото благоденствие на индивида. Когнитивните и прочувствени проблеми покачват риска от злополуки. Ако хората се лишават от сън дълго време, способността им да се оправят със напрежението и отрицателните житейски събития се утежнява, означават учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР