Дори нещо толкова лесно и просто като пърженето на картофи

...
Дори нещо толкова лесно и просто като пърженето на картофи
Коментари Харесай

Не правете това, когато пържите картофи

Дори нещо толкоз елементарно и просто като пърженето на картофи има своите особености, с цел да могат да станат те сочни от вътрешната страна и с хрупкава коричка извън. Просто би трябвало да овладеете няколко трика. Ето какви са те:

Изберете твърди и гладки картофи от еднакъв вид . Добре е те да бъдат идентични по мярка и надлежно да бъдат нарязани на идентични по величина и дебелина части. Това подсигурява отмерено пържене на картофите.

Често пропущаме предварителното накисване , а то е значимо. Преди готвене, обелените картофи би трябвало да се наквасен, с цел да се отстрани непотребното нишесте, което се съдържа в тях. В идеалния случай би трябвало да ги накиснете за една нощ или най-малко за няколко часа, само че 30-60 минути също ще стигнат.

Ако не разполагате с нужното време, задоволително е просто да изплакнете обелените и нарязани картофи под течаща студена вода. И не забравяйте да ги подсушите с хартиена забрадка.
Често позволяваме неточност и при рязането на частите.
Не е толкоз значимо тъкмо каква форма ще изберете. Основното е, че всички те би трябвало да с идентична дебелина. Времето за пържене зависи от дебелината на частите: колкото са по-дебели, толкоз по-продължителна е топлинната обработка.

Как вярно да пържим картофи в тиган?

– Изберете чугунен или железен тиган с дебело дъно. Това е най-хубавият вид за пържене на картофи.

– Препоръчително е да пържите картофите в растително масло, само че е по-вкусно да го заместите със свинска мехлем. Коя алтернатива ще изберете зависи от вас.

– За да покафенеят идеално картофите, наложително е мазнината да бъде добре загрята, преди да ги поставите в нея.

– В никакъв случай не пържете картофите на пластове. По-добре е да пържите на един пласт. Това подсигурява, че те ще се снабдят с хрупкава коричка и няма да залепнат един за различен.

– Не забравяйте, че би трябвало да ги обърнете няколко пъти. Но не ги обръщайте прекомерно постоянно (няма да покафенеят) или прекомерно рядко (в случая ще изгорят).

– Не осолявайте картофите авансово. Добавянето на сол се прави постоянно най-после. В противоположен случай картофите стартират да отделят течност и вместо да станат със златиста коричка, те ще залепнат за тигана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР