Дори малки количества червено и преработено месо - като тънко

...
Дори малки количества червено и преработено месо - като тънко
Коментари Харесай

Дори парченце бекон увеличава риска от рак на червата, според ново проучване

Дори дребни количества алено и модифицирано месо - като фино парче бекон дневно - могат да усилят риска от рак на червата, предава Би Би Си, базирайки се на изследване на Оксфордския университет, което е финансирано от Cancer Research UK. Доказателствата добавя Световната здравна организация, съгласно която потреблението на алено месо може да бъде нездравословна.

Изследователите анализирали данни от съвсем половин милион души във Англия и открили, че през шестте години на тяхното изследване 2 609 души са развили рак на червата.

Те заключили, че консумирането на три части бекон на ден може да усили риска от рак на червата с 20%.

40 от всеки 10 000 души, които се хранят с 21 грама бекон дневно, били диагностицирани с рак на червата. При тези, които консумирали по 76 грама дневно, същата диагноза сложили на 48 души.

Колко е прекалено много?

Не е ясно. От Cancer Research UK споделят, че 5 400 от годишно диагностицираните във Англия с рак на дебелото черво 41 804 случаи могат да бъдат предотвратени, в случай че хората въобще не ядат обработено месо.

Все отново организацията признава, че пушенето носи по-голям риск, причинявайки 54 300 случая на рак всяка година.

Според експерти по публичното здраве прекомерно доста хора в Англия ядат алено и модифицирано месо. Те ги поучават да понижат количеството и да намерят заместители. Здравното министерство показва, че рационалното е консумация от 90 гр. дневно да се понижи на 70 гр.

Има ли изгоди от месото

Да, поради съдържащите се в него желязо и протеини. Специалистите не поучават цялостното изключване на месото от менюто, а ограничението на количеството му.

Къде е рискът

Обработеното месо (бекон, салами, хот-дог, салам) е преработвано посредством опушване, сушене, прибавяне на сол, консерванти - всичко това се прави, с цел да се удължи срокът му на валидност, само че то усилва риска от болести. Смята се, че химикалите, включени в преработката, могат да усилят риска от рак. Готвенето на висока температура (например на барбекю) също може да трансформира съставки в канцерогенни.

Има догатки, че протеинът, който придава аления цвят на месото (говеждо, агнешко, свинско), може да повреди червата при разграждането му в организма. И въпреки всичко специалистите към момента изследват каква е връзката сред двете.

Какво споделят специалистите

Професор Гюнтер Кунле от Университета в Рединг разказва проучването като доста изчерпателен разбор на връзката сред приема на месо и рак на червата. " Резултатите удостоверяват предходните констатации, че потреблението на алено и модифицирано месо усилва риска от колоректален рак.

" Увеличението на риска е с почти 20% на 50 гр. увеличена консумация на алено модифицирано месо. Проучването демонстрира още, че диетичните фибри понижават риска от колоректален рак. Увеличената консумация на фибри, както е показано в това изследване, би донесла доста повече изгоди ", споделя той.

" Червеното месо обезпечава скъпи хранителни субстанции, като протеини, желязо, цинк, витамини D и витамини от група Б ", декларира въпреки това Кари Рукстън, от консултантската група за месо. Тя добавя, че редица фактори биха могли да усилят риска от рак на дебелото черво: възраст, генетика, липса на фибри, на физическа интензивност, висока консумация на алкохол.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР