Дори мълчаливите действия като следване на дадени профили или лайкване

...
Дори мълчаливите действия като следване на дадени профили или лайкване
Коментари Харесай

Социалните медии ще прогнозират общественото мнение

Дори „ безмълвните ” дейности като следване на дадени профили или лайкване на непознати изявления приказват задоволително доста за мнението на индивида

Повечето откриватели и компании за разбори възприемат обществените медии като един от най-ценните запаси за проучване на публичното мнение и узнаване на това по какъв начин хората биха реагирали на съответни събития (снимка: CCO Public Domain)

Не е надалеч времето, когато обществените медии ще могат да предвиждат какво бихме споделили по дадени въпроси. Те ще могат да дефинират личната ни позиция по разнообразни тематики, без каквато и да е наша интервенция.

Както се видя от някои скорошни, прекомерно неприятни произшествия, като абсурда с Фейсбук и Cambridge Analytica, обществените медии могат да бъдат същинска „ златна мина ” за информация за потребителите. Всъщност, множеството откриватели и компании за разбори възприемат обществените медии като един от най-ценните запаси за проучване на публичното мнение и узнаване на това по какъв начин хората биха реагирали на съответни събития.

Инструменти за разбор

Имайки това поради, откриватели от целия свят се пробват да разработят принадлежности за разбор на интензивността на хората в обществените медии и събиране на информация за възгледите на хората по съответни тематики. В неотдавнашно изследване откриватели от Университета в Единбург си сложиха за цел да разкрият някои от главните фактори, които могат да оказват помощ да се дефинира визията на всеки човек въз основа на неговия профил в обществените медии. Анализът им, авансово оповестен в arXiv, предлага нов забавен взор, който може да докара до създаване на по-модерни принадлежности за разбори.

„ Предсказването на позицията [на човека] в обществените медии играе сериозна роля в разнообразни изследвания, ориентирани към оценяване на публичното мнение по разнообразни тематики ”, споделя пред TechXplore Абир Алдайел – един от откривателите, направили изследването. „ Напоследък изследователските изследвания оферират разнообразни способи за моделиране на мнението в обществените медии. Това изследване изследва въпроса по какъв начин възгледът на индивида по съответни тематики може да се планува на база данните в обществените медии, употребявайки голям брой данни за онлайн-взаимодействията [на въпросния човек] ”.

Едно от главните послания в документа е сериозността на въпроса за поверителността на потребителите. „ Надяваме се, че това изследване ще бъде употребявано за повишение на информираността на хората по отношение на техните онлайн действия и това по какъв начин те могат да бъдат употребявани ”, споделя Алдайел.

Аспекти на онлайн интензивността

За да схванат по-добре онлайн данните, разкриващи гледната точка на даден консуматор за съответно събитие или тематика, откривателите са направили задълбочено изследване на набор данни за различаване на позиции, наименуван „ SemEval ”. Той съдържа 4000 изявления по пет политически, обществени и религиозни тематики.

Резултатите, събрани от откривателите, допускат, че позицията на всеки консуматор може да бъде открита посредством разбор на голям брой аспекти на неговата онлайн интензивност, в това число: публикации; профили, с които взаимодейства или които следва; уеб страници, които посещава; наличие, което харесва. Съчетавайки разнообразни способи за разбор, откривателите постигнали най-високата степен на успеваемост за откриване на позиция, регистрирана досега, измерена в 72,49 %.

„ Нашето изследване показва недвусмислено, че човек може да планува неизразената позиция на някого, употребявайки разнообразни сигнали за мрежовото взаимоотношение ”, споделя Алдайел. „ Повечето основни онлайн действия всекидневно могат да бъдат свързани с тематиката за разбор и да имат огромно въздействие върху вземането на решение какво е мнението по даден въпрос. Например, взаимоотношенията с сметки като @goodreads и @SkyNews, да вземем за пример, оказват помощ за откриване на позицията по отношение на феминисткото придвижване и климатичните промени ”.

Значението на всяко деяние

Повечето предходни изследвания, фокусирани върху разбирането на позициите на хората по съответни тематики, не показват по какъв начин всяка от онлайн следите, оставяни от потребителите, може да помогне да се разбере позицията им по даден въпрос. Но Алдайъл и нейните сътрудници освен вършат това. Те съумяват да съберат и съответна информация за смисъла на всяко деяние, което обособен консуматор на обществени медии прави онлайн, в това число „ безмълвните ” дейности като следване на дадени профили или лайкване на непознати изявления.

В бъдеще наблюденията, събрани от Алдайъл и нейните сътрудници, биха могли да послужат като основа за създаване на по-модерни принадлежности за разбори за определяне на мненията на хората по дадени тематики въз основа на техните взаимоотношения в обществените мрежи. Трудът на учените обаче дава значима информация и за самите консуматори – с цел да са наясно те какъв брой доста може да се разбере за тях и възгледите им на база всичко, което вършат с обществените медии.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР