Дори лекият стрес може да доведе до възникването на хронични

...
Дори лекият стрес може да доведе до възникването на хронични
Коментари Харесай

Дори лекият стрес вреди на здравето


Дори лекият стрес може да докара до възникването на хронични болести, осведоми публикация в Journal of Psychosomatic Research.

Досега учените разясниха, че единствено мощен стрес може да аргументи и физическо страдалчество. Като такива се одобряваха загубата на непосредствен, загуба на работа, бракоразвод, смяна на местоживеенето, заболяване, редовно недоспиване и други

Психологически стресът се изрязва в изпитване на голословна непрекъсната тревога до меланхолия. Постоянното му поддържане въздейства на здравословното положение по един или различен метод, като в следствие той подготвя за развиването на възпалителни болести като артрит , както и захарен диабет, сърдечносъдови, белодробни заболявания

като ХОББ.

Изследователите в този момент откриват и че стресът даже в ниска степен може да отключи хронично заболяване. Това е направено на база изследване на въздействието на напрежението и социално-икономическите условия за възникването на хронични заболявания от екип на проф. Катарин Гейл от Университета на Саутхамптън.

За задачата учените проучват данни от близо 17 000 души, взели участие в изследването Understanding Society, като се концентрират върху връзките сред напрежението и диагнози като диабет, артрит, ХОББ и сърдечносъдови.

Споделялите, че изпитват «лек стрес» в следствие развивават 57% по-често артрит . Вероятността, да се прояви това ревматично заболяване при мощен стрес е 110%, а при „ междинен “

- каквото и да значи това -

72%.

Подобни резултати екипът получава и при проучването на връзката сред напрежението и сърдечносъдовите болести . При мощен стрес рискът от ХОББ е 148%, при неговите междинни стойности – 125%.

Свързани публикации.. Стресът на работното място причина за болнични 0 Стресовите фактори при децата - кои са? 0 Синдром на дразнимото черво - демонстрира се при стрес 1

Не е било извеждането на умозаключение във връзка с захарния диабет.

Според учените тези резултати демонстрират нуждата от провеждането на клиничен скрининг за въздействието на психологическия стрес като рисков фактор за развиване на заболяване. Изследователите са на мнение, че сходен разбор би оказал помощ да се откроят хората, нуждаещи се от п ървична профилактика против хронични болести, даже и при невисок стрес.

По думите на проф. Сайрус Купер получените данни имат капацитет да подобрят качеството на живот на голям брой хора, само че и доста да се намалят разноските по лекуването на тези хронични болести.

На идващ стадий откривателите ще ревизират до каква степен избягването на лекия и сдържан стрес може да повлияе честотата на хроничните болести.

На този стадий учените обръщат внимание на това, че тревогата и депресията не трябва да се подценяват и лечението им може да има значение за предварителната защита на неприятни болести.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР