Дори изпушването на една-единствена цигара може да превърне непушача в

...
Дори изпушването на една-единствена цигара може да превърне непушача в
Коментари Харесай

Нужна е само една цигара, за да станете редовен пушач

Дори изпушването на една-единствена цигара може да трансформира непушача в пушач. Това настояват група английски учени в ново изследване, съгласно което единствено толкоз е нужно на множеството хора, с цел да се пристрастят към никотина.

Изследователи от Университета Куин Мери в Лондон събрали и анализирали 8 изследвания, които преглеждат и разказват навиците на пушачи в англоговорящите страни. Така открили, че при 69% от хората, които са почнали да пушат постоянно, е била задоволителна единствено една цигара.

Констатациите на английските учени, основаващи се на комбинираните изследвания (три от Съединени американски щати, три от Англия, едно от Австралия и едно от Нова Зеландия) са оповестени в списание Nicotine and Research в края на предходната година.

В 8-те самостоятелни проучвания, взели участие повече от 216 000 души, определени на инцидентен принцип от представителна извадка от цялото пълнолетно население от участващите страни.

Средно 60% от интервюираните признават, че са пробвали да пушат цигари.

Коефициентите на преработка (от една цигара до постоянно пушене) варират доста според от изследването, като най-ниската е 50% (изследване в САЩ), а най-високата — 82% (изследване във Великобритания). Средната стойност е 69%.

Разбираемо и изцяло обикновено е да се проявят разлики в данните на другите изследванията, само че забавното тук е, че жителите на Англия демонстрират доста по-голяма податливост към придобиване на нездравословния табиет, спрямо жителите на другите три страни.

Както акцентират откривателите, един от огромните проблеми с този тип изследвания е известната степен на ненадеждност на самооценката.

"Възможно е някой, който е непушач цялостен живот, да е опитал цигара, когато е бил дете, само че да е не запомнил или да е сметнал, че не е задоволително значимо, с цел да го заяви ", съобщи за Guardian Питър Хайек, професор по логика на психиката и шеф на звеното за проучване на зависимостта от тютюна в Куин Мери.

"Смятам обаче, че даже да предположим, че има проблем с припомнянето и други неща, въпреки всичко приказваме за повече от 50% [конверсия] ".

Тази цифра може да наподобява висока, само че международните равнища на тютюнопушене спадат, изключително измежду младите, които в този момент са по-склонни да вземат електронна цигара вместо обичайна цигара.

Със своите 40% Индонезия има най-голям % пушачи в света.

България е преди всичко по пушачи в Европейски Съюз, изпреварвайки досегашния водач Гърция, оповестиха специалисти през май предходната година. Публикуваните от европейската статистическа работа данни за 2014 година демонстрират, че постоянните пушачи у нас са 28.2%. За съпоставяне, пушачите съставляват 11,4% от популацията на Съединени американски щати и 16,1% от английското население.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР