Дори и в извънредно положение ГЕРБ управлява държавата и носи

...
Дори и в извънредно положение ГЕРБ управлява държавата и носи
Коментари Харесай

Нинова: Няма да позволим да се трупат пари на гърба на болестта

Дори и в изключително състояние ГЕРБ ръководи страната и носи отговорност – предлагането ни за спекулата не е напълно, само че няма да позволим някой да натрупа пари на гърба на заболяването.

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебата по време на президентското несъгласие върху част от Закона за дейностите по време на изключителното състояние.

„ Изправени сме пред огромно предизвикателство като народ и в последно време непрекъснато се чуват апели за единение, за консенсус и единодушие.

Да, би трябвало единни като народ да се надигнем пред тази заплаха, това предизвикателство и да го преодолеем.

Ние като политическа мощ дадохме своя принос в национално политическо единодушие, подкрепяйки решението за изключително състояние. Уви, този заем на доверие към държавното управление не беше оневинен.

Точно противоположното. И през днешния ден обсъждаме Законът за ограниченията при изключително състояние, който е доказателство за пропиленият заем на доверие, даден на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “.

Този закон трябваше да уреди незабавни ограничения за преодоляване на рецесията и ограничения за превъзмогване на последствията от нея. На първо време, най-важният – посредством обществена изолираност, изолираност в контактите ни да ограничим разпространяването на заболяването “, уточни Нинова.

„ Постигнахте го отлично – наложихте най-рестриктивните ограничения, с цел да се реализира този резултат. Оттук нататък трябваше да се реагира, с цел да се достави популацията, медицинския личен състав, популацията с маски, дезинфектанти, дрехи. Не го направихте с този закон.

Отхвърлихте предлагането на левицата да се размрази държавният запас, да се разблокират средства и материали от него и да се обезпечи като незабавна мярка тази помощ от страна на страната освен към лекарите, само че и към всички български жители. Защо стои въпросът и ще стои дълго?

Дали пък в запаса няма неналичия или нямате подготвеност да проумеете, че запасът може да интервенира на пазара и да помогне в тази рецесия на българския народ “, попита Нинова. Според нея ще се разбере с времето.

На последващо място съгласно водача на Българска социалистическа партия е трябвало да се помогне на здравната система. „ И това не направихте със закона. Отхвърлихте предлагането на Българска социалистическа партия да се уреди статута на частните лечебни заведения, да се извърши конституционния ангажимент за равнопоставеност на частната, държавната и общинската благосъстоятелност. Помогнахте ли на лекарите?

Първата незабавна мярка, която обявихте и трябваше да разпишете. В закона липсва вашия ангажимент за увеличение на възнаграждението с 1000 лева на лекарите. До ден сегашен не е ясно по какъв начин и дали въобще изпълнихте този ангажимент, стихотворец от премиера.

Поне законово той не е написан. По този най-съществен първи въпрос да го назовем здраве – какво направихте в закона. Самоизолация и рестрикции, лишаване на права без никакво решение на действителните проблеми и предоставяне на тласъци.

Стигнахте до такава степен министърът на правораздаването, не Министерски съвет, да изиска дерогация на конвенцията по правата на индивида в Страсбург. Защо лишавате българските жители правото на тъжба и отбрана, която им е обезпечена? “, попита Нинова.

Според нея законът е ограничаване, рестрикции и стягане на права.

„ Вторият най-съществен въпрос, който трябваше да решим със закона – социалноикономически ограничения за превъзмогване на последствията от рецесията или най-малко по този начин обявихте. В целия свят изолацията и рестриктивните мерки вървят със тласъци за стопанската система и семействата “, добави още водачът на Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова уточни още, че единствено тук в закон, импортиран от държавното управление, няма нищо сходно. „ Отхвърлихте предлагането на Българска социалистическа партия за актуализация на бюджета. Нещо повече – разбрахме, че от 1, 5 милиарда лева остатък преди 20 дни, страната към този момент е на 3, 5 милиарда лева недостиг без никакъв отговор, даже абсурден. Какво се случи за тези 20 дни и къде отидоха тези 5 милиарда

Къде са буферите, заложени в бюджета. Никакви отговори. Вървите с всекидневни спекулации, че в случай че през днешния ден помогнем на дребния и междинен бизнес и на служащите, нямало да има пари за пенсионерите.

Дори в този сериозен миг, когато призовавате за единство, разделяте българския народ против други. Работещи, против пенсионери. Без да мислите, че тези, които ще обезпечат пенсиите на пенсионерите са точно работещите през днешния ден “, добави още тя.

Нинова разяснява, че през днешния ден има 1300 безработни, регистрирани за един ден на борсата. „ Какво направихте за тези хора освен това без още да сме в пика на рецесията. Какво направихте с този закон? Отхвърлихте предложенията на Българска социалистическа партия “,
допълни още Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия засегна въпросът за спекулата. „ Вкупом всички заговорихте против Българска социалистическа партия за предлагането ни срещу спекулата.

Колко е неприятно и какъв брой е неработещо. Нито едно друго по-добро не предложихте. 10 дни слагаме въпроса, 10 дни приказваме да предприемете ограничения и следваше само гробно безмълвие. За 10 дни маските от 0, 10 лева стигнаха десетки левове “, посочи Корнелия Нинова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР