Дори и природният газ да поевтинее от 1 октомври, каквото

...
Дори и природният газ да поевтинее от 1 октомври, каквото
Коментари Харесай

Газът може да поевтинее от октомври, но токът и парното - не

Дори и природният газ да поевтинее от 1 октомври, каквото е оферти на държавния газов снабдител, токът и парното ще запазят цените си. Това се разбра от думите на Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Регулаторът през днешния ден прегледа навън съвещание предлагането на " Булгаргаз " да понижи със 7.29 на 100 цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 година

Председателят му съобщи след съвещанието, че даже да бъде одобрено понижението, няма да има смяна в цената на тока и топлинната сила, заяви Българска телеграфна агенция.

" Тази цена, която ще влезе в действие от 1 октомври, се съпътства и от смяна в мрежовите услуги, тъй като влиза в действие нов входно-изходен тарифен модел. Тарифите, които към този момент бяха оповестени от " Булгартрансгаз ", плануват известно нарастване на цените за достъп и транспорт, като това нарастване е най-голямо точно към консуматори, които имат неравномерно сезонно ползване на природен газ ", добави Иванов.

По думите му топлофикациите са най-силно наранени, тъй като те имат ползване на природен газ на първо място през есенно-зимния сезон.

Иванов сподели още, че изчисленията показвали, че това води до нарастване на разноските за мрежови услуги с повече от 2.5 на 100. " Това значи, че сумарното изменение е под 5 на 100 и няма съображение КЕВР да поправя цените на топлинната и високоефективна електрическа сила ", добави Иванов.

Председателят на КЕВР въпреки всичко означи, че за индустриалните консуматори в страната, които имат отмерено годишно ползване на природен газ, нарастването на цената за мрежови услуги ще бъде в границите на 6 до 10 на 100, което в стойностно изражение е малко над 1 лев.
" Булгаргаз " предлага цената на последното тримесечие на 2017 година да стане 343.22 лева на 1000 куб.м, или 32.26 лева на MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Окончателното решение за новата цена на природния газ ще бъде взето на закрито съвещание на КЕВР, което ще се организира на 29 септември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР