Дори и при свръхсветлинна скорост шансовете са нереалистичниГалактическите пътувания са

...
Дори и при свръхсветлинна скорост шансовете са нереалистичниГалактическите пътувания са
Коментари Харесай

Бивш от НАСА охлади ентусиазма за покоряване на Вселената

Дори и при свръхсветлинна скорост възможностите са нереалистични

Галактическите пътувания са нереалистични даже и при свръхсветлинна скорст (снимка: CCO Public Domain)

Бивш чиновник на НАСА оцени прекомерно скептично опциите на хипотетични галактически кораби, които развиват свръх-светлинна скорост . Според Джеймс О’Донох ю, даже такива кораби са прекомерно мудни в космически мащаб, излиза наяве от обява в Science Alert.

Ученият преглежда хипотетични машини, които наподобяват галактическия транспортен съд USS Enterprise от научнофантастичната поредност Star Trek: The Next Generation. Характеристиките на кораба са взети от специфичен справочник, оповестен през 1991 година от научни консултанти, взели участие в основаването на филмовата поредност.
още по тематиката
Космическите кораби имат така наречен деформиращ фактор (warp-factor). Ако той е еднакъв на единица, това значи, че корабът се движи със скорост, равна на скоростта на светлината. С коефициент 9,99 скоростта на кораба надвишава светлинната 2140 пъти.

И по този начин, на транспортен съд с деформиращ фактор 1 ще му трябват 5 часа и 28 минути, с цел да доближи Плутон. Но при деформиращ фактор 5, същият полет ще отнеме единствено 1 минута и 30 секунди.

Въпреки това, в мащаба на нашата вселена – Млечния път – даже и най-високата допустима скорост на предполагаем междузвезден транспортен съд е прекомерно мудна. Биха били нужни 96 години, с цел да се стигне от единия завършек на галактиката до другия. А да летиш до прилежаща вселена би било изцяло нереалистично.

О’Донохю счита сходни резултати за потискащи. Към днешна дата хората не са достигнали даже една хилядна от скоростта на светлината. Следователно вероятността за завземане на Вселената е илюзорна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР