Дори и при национален локдаун училищата да не затварят напълно,

...
Дори и при национален локдаун училищата да не затварят напълно,
Коментари Харесай

Дори при локдаун ще има дежурни паралелки

Дори и при народен локдаун учебните заведения да не затварят изцяло, а да работят да вземем за пример с най-малко по една паралелка. Това е една от ограниченията, предложени от министерството на образованието в разбор на предходната образователна година, която беше белязана от отдалечено образование. Въпросният разбор откри по време на онлайн уроците, задълбочаващи се неравенства сред най-силните и най-слабите, риск от отпадане за огромна част от младежите и така нататък

За да не се позволява задълбочаване на тези проблеми, МОН предлага да се подсигурява оптимално дълъг престой в учебно заведение, а към образование в електронна форма да се минава единствено в краен случай на локален принцип и съгласно спецификите на учебното заведение. Дори и при неотложно затваряне на национално равнище, учебните заведения би трябвало да обезпечават опция за присъствено образование на класове с по една паралелка, считат от ведомството.

Министерството желае още да се обезпечи опция на шефовете да създадат сборни групи и паралелки за присъствено образование на равнище клас, дори в случай че останалата част от просветителната система е в отдалечено образование. Специален акцент е подложен върху учениците в риск от отпадане от учебно заведение - тези от небогати фамилии, от селски учебни заведения и така нататък Според министерството те би трябвало авансово да се разпознават от учебните заведения, да се възнамеряват действия за поддръжка и с уязвимите деца да се работи приоритетно присъствено.

През предходната образователна година учебните заведения на няколко пъти бяха затваряни напълно на национално равнище, след което присъственото образование бе възстановявано на ротационен принцип за обособени класове. Най-малките - от първи до четвърти клас, учиха в огромна част от времето присъствено.

" Тъй като до 15 септември има повече от месец, към момента е рано да се вършат прогнози за присъствено или неприсъствено начало на образователната година ", споделят от МОН и твърдят, че вършат всичко допустимо образователната година да стартира присъствено, само че окончателното решение - локално или национално, ще зависи от епидемиологичната обстановка и противоепидемичните ограничения, разпоредени от Министерство на здравеопазването.

 

ОПАСНОСТ

В разбора си МОН показва, че нужното изискване за безвредно присъствено образование през идната образователна година е по-висок дял на работещите в системата на образованието да бъдат имунизирани против COVID-19. " Едва 4% от учебните заведения и 3% от детските градини са постигнали над 70% имунизиран личен състав, а в надлежно 64% и 75% от учебните заведения и детските градини по-малко от 30% от педагогическите и непедагогическите експерти са имунизирани. Статистиката на процедура значи, че при липса на смяна в % имунизирани, нова вълна от вируса ще докара още веднъж до затваряне на образователните заведения. Може да се чака и забележителна загуба на животи измежду педагогическия и непедагогическия личен състав от COVID-19 и обвързваните с него болести ", предизвестява МОН. Според данните от началото на юли т.г. в страната са имунизирани към 30% от учителите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР