Дори и най-рационалните умове не отричат силата на случайността. А

...
Дори и най-рационалните умове не отричат силата на случайността. А
Коментари Харесай

Дойдох с Халеевата комета... - 5 странни съвпадения в човешката история

Дори и най-рационалните мозъци не отхвърлят силата на случайността. А животът е цялостен с невероятни, само че действителни истории, които потвърждават, че на този свят всичко е допустимо. Представяме ви няколко завладяващи епизода от безкрайната поредност на инцидентните съвпадения.

Космическата душа на Марк Твен

Марк Твен е роден на 13 ноември 1835 година, две седмици след най-близкото записано до момента прехвръкване на Халеевата комета край земята. През 1909г. Твен написа: „ Дойдох с Халеевата комета през 1835 година Следващата година тя идва още веднъж и чакам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото отчаяние в живота ми, в случай че не си отида с Халеевата комета. Всевишният без подозрение ще каже: „ Ето две необясними явления; пристигнаха дружно, би трябвало и да си отидат дружно “. И фактически, Марк Твен умира на 74-годишна възраст на 21 април 1910 година, два дни след прекосяването на кометата над Земята.

Двойникът на краля

Веднъж Умберто I, крал на Италия, бил на вечеря в ресторант в Монца. Когато притежателят на заведението видял кралската персона, решил да се причисли към него и самичък да го обслужи. Двамата се заговорили и си поръчали вечеря. За учудване на всички присъстващи притежателят на ресторанта и кралят си приличали като две капки вода. А в хода на диалога, двамата открили поредност от забавни обстоятелства, които ги свързвали. Съпругите и на двамата имали едни и същи имена, а ресторантът бил отворен в деня, в който Умберто бил коронясан. Това, което прави случката още по-странна е, че няколко дни по-късно кралят чул за гибелта на двойника си, който бил прострелян от чужд мъж. Същата вечер и той самият бил погубен.

Прероденият президент

Eдин от най-популярните и изследвани паралели в Съединени американски щати е сред Ейбрахам Линкълн и Джон Кенеди. Ето няколко несъмнено наложени сюжета в този паралел:

- Ейбрахам Линкълн е определен за президент на Съединени американски щати през 1860 година

- Джон Кенеди е определен за президент през 1960 година или тъкмо 100 години по-късно.

- Политиката на двамата е мощно обвързвана с правата на жителите.

- Съпругите и на двамата губят децата си, до момента в който живеят в Белия дом.

- И двамата умират в атентати от гибелен патрон в главата.

- Фамилното име на секретарката на Линкълн е било Кенеди. Фамилното име на секретарката на Кенеди е Линкълн.

- И двамата биват убити от южняци.

- И двамата биват наследявани на поста си от хора с семейството Джонсън.

- Андрю Джонсън, който наследява Линкълн, е роден през 1808г.

- Линдън Джонсън, който наследява Кенеди, е роден през 1908г.

- Джон Уилкс Буут, който убива Линкълн, е роден през 1839г.

- Лий Харвей Осуалд, който убива Кенеди, е роден през 1939г.

- И двамата убийци са известни с трите си имена.

- И двете имена (на убийците) се състоят от 15 букви. (на англ. език).

- Линкълн бива погубен след театралната режисура „ Форд “.

- Кенеди бива погубен в колата си. Моделът е „ Линкълн “ и е създаден от Форд.

- Линкълн бива погубен в спектакъл, след което килърът се скрива в склад.

- Кенеди е убит, след което килъра се скрива в спектакъл.

- И за край, и Буут, и Осуалд биват убити преди процесите против тях.

Необикновеното странствуване на една книга

Британският артист Антъни Хопкинс, който стана прочут с ролята си на Ханибал Лектър във едноименния филм, написан по романа „ Момичето от Петровка “ от Джордж Файфър, споделя за необичайно съвпадане пред британски медии.

Няколко дни след подписването на контракта за кино лентата, Хопкинс отива в Лондон, с цел да си купи копие от книгата. За негова изненада обаче се оказало, че в книжарниците в Лондон няма нито една численост от романа. Докато чакал на площад Лестър метрото, с което да се прибере до у дома, забелязал забравена на една от пейките движимост. За негово удивление се оказало, че е тъкмо търсената от него книга „ Момичето от Петровка “. Само по себе си това е едно необяснимо съвпадане, само че след това се оказало, че с изключение на всичко друго слага началото на поредност от изключителни събития.

Две години по-късно, по време на фотоси във Виена, Хопкинс бил посетен от Джордж Файфър, създателят на романа. Докато си говорили Файфър загатнал, че няма копие от книгата в себе си. Единственото копие, което имал, бил дал на собствен другар, който го изгубил някъде в Лондон. Тогава Хопкинс посочил книгата на Файфър, който с огромно удивление забелязал на страниците й личните си бележки. В последна сметка се оказало, че книгата е същата.

Предсказаната крах на Титаник

Трагичната история на Титаник е известна по целия свят. Това, което мнозина не знаят обаче е, че съществува разказ със заглавие " Безсилието или гибелта на Титан ". Книгата е написана от Морган Робъртсън през 1898 година 14 години преди същинската злополука на лайнера с айсберг в нощта на 14 април 1912 година.

Романът е считан за литературно знамение за ориста на корaба. Съвпаденията сред него и случилото се с Титаник не са свързани единствено с имената им. Някои от детайлностите в книгата са удивително сходни с тези в действителната история на лайнера. В нея се споделя за Титан - най-големият за времето си транспортен съд с дължина 800 фута. Корабът Титаник от своя страна е бил дълъг 882 фута. Както плавателният съд в художественото произведение, по този начин и действителният транспортен съд, са били описвани като на практика " непотопими ". Максималната скорост и на двата е била 25 възела.

Титаник е имал 20 избавителни лодки, които в действителност са могли да спасят едвам половината от 3500-те души на борда му при възникването на злополука. Титан в сюжета на книгата е разполагал с 24 избавителни лодки, които били по-малко от половината нужни да поемат потенциала му от 3500 пасажери. Съдбата на двата плавателни съда е съдбовна. Изумително: Титан в книгата също потъва, откакто се сблъсква с айсберг, и повече от половината пасажери на борда намират гибелта си.
Източник: abcfact
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР