Дори и най-новите влакове на БДЖ - електрическите и дизеловите

...
Дори и най-новите влакове на БДЖ - електрическите и дизеловите
Коментари Харесай

Дори и най-новите влакове на БДЖ - Сименс Дезиро вече са опасни

Дори и най-новите влакове на БДЖ - електрическите и дизеловите мотриси " Дезиро " на немския колос " Сименс " към този момент са рискови за пътешестване, показа проучване на OFFNews. 
 Скандален запис със скрита камера в БДЖ: 10% от горивото в рейсовете е за Движение за права и свободи  Жп колосите Сименс и Шкода с тъжби против БДЖ за новите влакове
Те са навъртели стотици хиляди километри над оптимално допустимия пробег, след който би трябвало да отидат на главен ремонт. Според техническите им условия, мотрисите би трябвало да бъдат пратени на финансов ремонт при постигане на 1 милион километра. По изключение се позволява отсрочване до 1,2 милиона километра. 

Всичките " Дезира ", които към момента са в придвижване сега, са навъртели над 1,2 милиона километра още в края на предходната година. А сега някои от влакчетата на " Сименс " към този момент са достигнали извънредно неприемливите милион и половина километра пробег. Това крие риск както от произшествия, по този начин и от скорошното им бракуване, демонстрира разбор, поръчан от БДЖ, с който OFFNews разполага.

Жп превозвачът продължава да употребява немските мотриси, защото по време на настоящето управление на компанията с години бяха забавени извънредно наложителни поправки на преносимия състав. На процедура компанията няма здрави влакове, с които да извършва транспортите по контракта за даване на социална железопътна услуга, в случай че спре " Дезирата ". А при положение, че транспортите бъдат лимитирани, то и страната би трябвало да отреже дотацията от 200 милиона лв., която изплаща на сдружението всяка година. Естествено БДЖ не желаят да губят сигурните пари, още повече че пасажерите им понижават с всяка последваща година поради все по-некачествената услуга.

Не е вманиачен, който яде зелника

Хитруването с живота и здравето на пасажерите от страна на БДЖ, които ще изгубят пари, в случай че спрат мотрисите, би следвало да е проблем най-много за транспортното министерство. Там има цяла администрация, която извършва ролята на секторен регулатор - Изпълнителна организация " Железопътна администрация " (ИАЖА). Чиновниците там от дълго време са наясно с казуса с към този момент рисковите " Дезира ", само че не са подхванали никакви стъпки да ги спрат. И няма по какъв начин да е другояче откакто приказваме за администрация, която е на послушание на транспортния министър, който също по този начин е принципал на самите БДЖ. Получава се обаян кръг, в който държавните служители могат единствено да ръсят захар срещу уроки и да палят свещички с някой от неремонтираните влакове да не се случи покруса като тази с рейса край Своге. Защото тогава сметката ще дойде тъкмо при ИАЖА и министъра, който им е началник. 

Колкото до БДЖ, там царува омерта във връзка с казуса с немските влакчета. Държавната компания е поръчала " Анализ на техническото положение на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, благосъстоятелност на " БДЖ-Пътнически транспорти " още през лятото на 2016 година Докладът на проф. дтн инж.-мат. Ненчо Георгиев Ненов е заведен в деловодството на компанията под вх. № 36-00-572 на 12 септември 2016 година и съдържа куп притеснителни констатации за забавените поправки на мотрисите " Дезиро ". В разбора категорично е посочено, че " БДЖ-Пътнически транспорти " не разполага с нужното съоръжение, механически потенциал, софтуерни благоприятни условия и подготвен личен състав и няма опция да извърши независимо идните съществени поправки ".

 В документа са записани извънредно стряскащи обстоятелства. Ето няколко образеца:

"... сензитивните към стареене градивни детайли са с отложен времеви запас с към 25 %, което е един сериозен механически риск. За образец могат да бъдат посочени всички каучукови (гумени) детайли. "

След констатацията се изброява дълъг лист от рискови детайли при мотрисите " Сименс " - гумени уплътнения и водни съединения на мотори, силови елементи, редуктори и други детайли на силовото задвижване; детайли от отрасловото окачване; външни гумени уплътнения по коша на мотрисите.

И още:

" Друг главен механически риск е положението на окабеляванията главно на силовите енергетични вериги на мотрисните влакове. Изолацията старее като този развой се форсира от токови претоварвания и работа в пределни режими на натоварване. От друга страна се ускорява заплахата от пораждане на къси или земни съединения, с всички произлизащи от това съществени рискове за пораждане на пожари ".

Според разбора различен сериозен проблем с мотрисите " Дезиро " е некачествената им поддръжка от страна на " БДЖ-Пътнически транспорти ".

" Нивото на техническа поддръжка и ремонт на ПЖПС не е високо, като главните аргументи по тази причина са: ниско равнище на подготовка и липса на мотивация на личния състав, липса на аварийни елементи, незадоволително и некачествено софтуерно съоръжение, стендове, принадлежности и съоръжения ", написа в отчета на проф. Ненов.

По-нататък той категорично показва, че без ремонт на " Сименсите " на процедура ще докара до риск от извънредно тежки повреди, намаляване на остатъчния запас на най-важните елементи и:

" Повишаване на риска от пораждане на железопътни катастрофи и произшествия при транспорта на пасажери, с всички произлизащи отрицателни последствия за живота и здравето на пътуващите и транспортния личен състав, за преносимия състав и железопътната инфраструктура. "  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР