Дори и на откриването на 50 годишното юбилейно събиране на

...
Дори и на откриването на 50 годишното юбилейно събиране на
Коментари Харесай

Давос търси душата си

Дори и на откриването на 50 годишното юбилейно събиране на Световния стопански конгрес създателят му Клаус Шуоб не криеше тъгата си. Защото идеалите му - отворени граници, демократична народна власт и свободни пазари, до един са застрашени от войнстващ шовинизъм, авторитаризъм и...китайската икономическа система, конкурираща капитализма на Запада. И като десерт - подемът на недоволството против елитите и против самия конгрес - хазаин на международните водачи и на милиардерите - властелини на планетата, които всяка година се събират под строга защита в Давос, с цел да бистрят бъдещето.

Като по традиция делегатите страдат за общественото неравноправие в хотелските си стаи в планинския оазис - всяка за по най-малко 500 щ. $ на вечер , в случай че въобще такава бъде открита при този напор от гости. Повечето се тревожат от климатичните промени, само че идват на тълпи с частните си самолети. А простосмъртните хапват хотдог за по 43 щ. $.

Това натъжава 81-годишният Шуоб, само че не го отхвърля да остане "аниматор на шоуто ". И да резервира водещата си роля на форума в Давос, да посреща звездите и да участва на обичайните вечерни празненства, проведени от милиардерите. Събитието за следващ път начисли по едно малко положение на едрите корпорации за привилегията да изпратят своите ръководители да "разходят " костюмите и зимните си екипи из улиците и в покрайнините на планинския курорт. А компании като "Майкрософт " и "Икеа " още веднъж не пестиха средства, с цел да трансфорат магазинчетата за дарове на градчето в приветствени витрини.

Световният стопански конгрес остава незаменимо място за срещи на международния политически, стопански и бизнес хайлайф с консуматори, сътрудници, регулатори и публицисти. Или, както обобщава Ян Бремер - създател на Eurasia Group, който от години работи с Шуоб, "Шест дни на срещи в Давос се равняват на шест месеца работа на други места за тези хора ".

Традиционно, дневният ред на събитието е съгласуван с множеството закани, които дебнат човечеството и международния ред, в това число рецесията с климата, растящото напрежение в Близкия изток и задълбочаващото се неравноправие. Основната тематика през тази година пък е "Всички заинтригувани страни за обединен и резистентен свят " - много неуместна за доста знатни посетители, изключително за най-малко 119-е милиардери, декларирали присъединяване в събирането, чието персонално положение се прави оценка на общо 500 милиарда щ. $.

Именно поради това разминаване Давос се трансформира в цел на изключително зорко проучване. Критиците му настояват, че форумът разрешава на фирмите да замазват греховете си с доброжелателни обещания да работят за добруването на обществото и че той не е задоволително хетерогенен. Действително, събитието си остава "мъжка работа ", като и през тази година дамското присъединяване е под 25% от присъстващите.

Да не приказваме за дръзналите да порицаят намерено всяко крещящо двуличие. Показателен е образецът на холандския публицист и историк Рютгер Брегман, чието изявление през предходната година го лиши от покана на тазгодишната среща. "Петнадесет хиляди частни самолети дохвърчаха дотук, с цел да чуят по какъв начин сър Дейвид Атънбъро (бел. ред. - изтъкнат английски естественик) споделя по какъв начин замърсяваме планетата ", съобщи Брегман, предизвиквайки нервозен тремор измежду присъстващите.

И добави:

"Чувам по какъв начин хората приказват за включване и за правораздаване и за тъждество и за бистрота, само че съвсем никой не повдига действителния проблем за укриването на налози...и никой не споделя, че богатите просто не внасят справедливия размер. Което ме кара да се усещам като участник в конференция на пожарникари, на която никой няма право да приказва за вода " .

Клипът с изявлението на Брегман обиколи планетата, а той просто бе изключен от елитния конгрес.

Шуоб обаче пази творението си и се пробва да отбие рецензиите, частично посредством предложения към...омръзналата на всички Грета Тунберг и към подкрепящите хората с друга полова ориентировка. И в същото време, като общителен хазаин, се пробва да не нервира гостите. Пък и в случай че достъпът до форума е стеснен до тези, които могат да си разрешат цената или да спонсорират поканите си, гласовете на семинарите ще са много хомогенни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР