Дори и днес все още има много деца, които са

...
Дори и днес все още има много деца, които са
Коментари Харесай

Как да насърчим детето да чете

Дори и през днешния ден към момента има доста деца, които са мощно стимулирани да четат. За тях технологиите не могат да изместят книгата. Какво разграничава тези деца от останалите и за какво едни не се разделят с книгите, а други с телефоните.

Насърчаването на подрастващите да четат книги зависи на първо място от родителите, учителите и заобикалящата среда.

Родителите и учителите биха могли да разширят ползите и познанията на децата като ги стимулират да четат посредством разнообразни новаторски техники.

За да подтикваме четенето при децата от значително значение е да им предоставим правото сами да избират книгите, които да четат. Това е и ключът към мотивацията в детска възраст.

Един от актуалните способи за усилване на интереса към четенето е посредством кампанийно провеждащи се акции отвън и в учебно заведение.

Тези акции биха били доста по-успешно, в случай че в тях бъдат включени литературни игри, в които децата да вземат участие интензивно, а в подмяна биват поощрени с обичана книга като подарък.

Литературната игра също може да бъде под формата на кръстословица. За несъмнено време детето би трябвало да реши заложените въпроси и при вярно решение получава „ подарък -изненада ”.

Друг метод, който би могъл да пробуди интерес у децата към четенето са часовете по литература извършени на двора.

При затвърдяване на изучен материал децата могат да го пресъздадат на асфалт с тебешири и по-късно да го преразкажат. Друг вид е едно дете да нарисува част от урок или приказка, a останалите от класа да го познаят.

Тези способи могат да се ползват и в часовете по извънкласно четене.

Важно е да научим децата да осмислят наличието, а да не четат механично.

Насърчаването ще пристигна най-много посредством играта. Много по-лесно децата помнят през игра. Придобитите познания по време на игра ще се запазят по-дълго, ще бъдат споделени.

Време е в българското учебно заведение да влязат новаторски способи и форми, които да създадат освен четенето, а и ученето занимателно за децата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР