Дори и да изпитва опасения за мястото си на евродепутат,

...
Дори и да изпитва опасения за мястото си на евродепутат,
Коментари Харесай

Бремен - бойно поле за отслабените социалдемократи

Дори и да изпитва опасения за мястото си на евродепутат, Йоахим Шустер не го демонстрира. Приветливият 56-годишен немец с прошарена коса и необятна усмивка бе определен през 2014 година за народен представител в Европейския парламент като претендент на немските социалдемократи. Пет години по-късно той се среща с възпитаници от професионално учебно заведение в град Бремерхафен, Северна Германия, в опит да избави мястото си, като се опълчи на неподходящата наклонност, с която се сблъскват обичайните партии в Европа през последните години.

Подкрепата за социалдемократите през последните години доста понижа в цяла Германия, само че на никое място ориста им не притегля такова внимание, както в провинция Бремен, част от която е Бремерхафен. Социалдемократите преобладават на политическата сцена на гордия пристанищен град от края на Втората международна война, печелейки 19 избори поред и управлявайки го в продължение на 73 години. Тази поредност от победи може да завърши на 26 май, когато гласоподавателите в Германия ще гласоподават за Европейски парламент, а тези в Бремен - и на районни избори.

Лошо показване и в двете изборни съревнования може да форсира края на нервната коалиция с дясноцентристкия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел в немския парламент и още повече да понижи въздействието на лявоцентристките партии върху европейския политически пейзаж.

Нова политическа група на националистки и популистки партии се пробва да събере поддръжка, възползвайки се от недоволството на гласоподавателите и заканвайки се да промени обичайна конструкция на политическата власт в Европа.

" Традиционната политика в Германия и в Европейския съюз постоянно не съумява да реши въпросите, които хората считат за най-належащи ", сподели Шустер пред " Асошиейтед прес ". Фактът, че десетки хиляди изгубиха работните си места в корабостроителниците на Бремен (същият промишлен спад се следи и в други елементи на Европа) понижи обичайна поддръжка за социалдемократите, посочи Шустер.

Ако се ръководим от предишните избори, допустимо е доста гласоподаватели в Германия да не гласоподават, а това ще навреди на огромните обичайни партии като социалдемократите.

" Избирателната интензивност на последните районни избори бе извънредно ниска. Това е извънредно неприятен знак за настроението в Германия във връзка с демокрацията и доверието на жителите към политиците ", разяснява Андреас Клее, политически анализатор от университета в Бремен. Според Клее ерозията на обичайните партийни благосклонности, които в миналото караха цели фамилии или улици да гласоподават по един и същи метод, значи, че през днешния ден гласоподавателите са по-склонни да търсят

партия, която непосредствено обръща внимание на опасенията им.

Притеснените от имиграцията и престъпността гласоподаватели са привлечени от националистическата партия " Алтернатива за Германия " или от дясната бременска партия " Недоволни жители ". Притеснените от климатичните промени и замърсяването на въздуха се ориентират към Зелените, които съгласно социологическите изследвания се радват на все по-голяма поддръжка през последните месеци.

Пропорционалното посланичество в европейските изборни системи също така дава на по-малките партии действителен късмет за влизане в Народното събрание, за разлика от системата в Съединените щати, където преобладават единствено две партии.

Изборите в Италия предходната година демонстрираха какво може да се случи, в случай че главните центристки партии на Европа се срутен. Италианските гласоподаватели, недоволни от безработицата, корупцията и имиграцията, поддържаха дясната партия " Лига " и антисистемното Движение " Пет звезди ", които образуваха ръководещата популистка коалиция в четвъртата стопанска система на Европейски Съюз.

Във Франция двете партии, доминирали политиката през последните десетилетия, също се сринаха на президентските избори през 2017 година на фона на засилилата се поддръжка за крайнодясната Марин Льо Пен. В последна сметка един по-скоро дилетант в политиката, сегашният президент Еманюел Макрон притегли гласовете на хората, подкрепящи обичайните партии, към своето центристко придвижване. Социологическите изследвания за европейските избори тази седмица сочат, че партията на Макрон и крайнодесният Национален общ брой на Льо Пен имат съвсем идентична поддръжка.

Според планирани резултати на Европейския парламент от този месец Европейската национална партия ще има с 37 места по-малко от сегашните си 217 в Екологичен потенциал (където има общо 751 места), а социалистите и демократите ще имат 149 места, вместо сегашните 186. Според Шустер

е нужен по-радикален метод,

с цел да може социалдемократите да си върнат гласоподавателите. " Навсякъде, където се обръща по-голямо внимание на обществената правдивост в подтекста на вероятностите пред цялата страна, ние бележим условен триумф ", споделя Шустер и дава образец с Португалия и Испания, където лявоцентристките партии остават господстваща политическа мощ.

Опасността да изгубят бастиона си в Бремен основава терзания измежду социалдемократите в Берлин. Висшето управление на партията ще пътува в петък за Бремен за последната предизборна демонстрация преди европейските и районните избори.

Да спечелим Бремен и да получим порядъчен резултат на европейските избори - това ще даде на партията " стабилността, от която имаме потребност ", съобщи кметът на Бремен Карстен Зилинг. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (398)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР