Дори и да изпитва опасения за мястото си на евродепутат,

...
Дори и да изпитва опасения за мястото си на евродепутат,
Коментари Харесай

Бремен се превръща в бойно поле за отслабените европейски социалдемократи

Дори и да изпитва опасения за мястото си на евродепутат, Йоахим Шустер не го демонстрира. Приветливият 56-годишен немец с прошарена коса и необятна усмивка бе определен през 2014 година за народен представител в Европейския парламент като претендент на немските социалдемократи. Пет години по-късно той се среща с възпитаници от професионално учебно заведение в град Бремерхафен, Северна Германия, в опит да избави мястото си, като се опълчи на неподходящата наклонност, с която се сблъскват обичайните партии в Европа през последните години.

Подкрепата за социалдемократите през последните години доста понижа в цяла Германия, само че на никое място ориста им не притегля такова внимание, както в провинция Бремен, част от която е Бремерхафен. Социалдемократите преобладават на политическата сцена на гордия пристанищен град от края на Втората международна война, печелейки 19 избори поред и управлявайки го в продължение на 73 години.

Тази поредност от победи може да завърши на 26 май, когато гласоподавателите в Германия ще гласоподават за Европейски парламент, а тези в Бремен - и на районни избори.

Лошо показване и в двете изборни съревнования може да форсира края на нервната коалиция с дясноцентристкия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел в немския парламент и още повече да понижи въздействието на лявоцентристките партии върху европейския политически пейзаж.

Нова политическа група на националистки и популистки партии се пробва да събере поддръжка, възползвайки се от недоволството на гласоподавателите и заканвайки се да промени обичайна конструкция на политическата власт в Европа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР