Дори храни с наглед изцяло растителен произходможе да се окажат

...
Дори храни с наглед изцяло растителен произходможе да се окажат
Коментари Харесай

Храните с Е441 – забранени за вегетарианци и вегани


Дори храни с привидно напълно растителен генезис

може да се окажат несъответствуващи за консумация от вегани и вегетарианци . Рискът идва от влагането на разлчини добавки в тях, които може да са добити от животинска суровина. Такава добавка е Е441 . С този код в хранитлената промишленост се значи желатинът . Всяка храна, на чийто етикет е означено наличие на Е441, може да наруши прецизния хранителен режим на хората, избягващите скотски храни.

Както всяка добавка към храната, чийто код стартира с Е и първа цифра 4, Е441 се употребява като желиращ сътрудник.

Желатинът умерено може да се преглежда и независимо като хранителен артикул, тъй като съставлява чист протеин . Все още обаче той се употребява в производството на храни като добавка и има своя обозначителен код. Както всички хранителни добавки, означавани с Е и първа цифра 4, Е441 се употребява като емулгатор и сгъстител, в тази ситуация – като желиращ сътрудник. Това изяснява за какво Е441 се употребява главно в сладкарската и консервната индустрия и може да участва в състава на артикули, които на тип не наподобяват като съдържащи скотски артикули.

Желатинът обаче се получава главно посредством варене точно на скотски артикули – най-често кости, хрущяли, кожи и др, и хидролиза на колагена, съдържащ се в тях. Статистиката сочи, че Е441 е най-масово употребеният в хранителната промишленост желиращ сътрудник . Така, даже безобидни желирани храни може да се окажат несъответствуващи за консумация от вегетарианци и изключително от прецизни вегани.

Отчита се наклонността през последните години животинският желатин в хранителната промишленост да се замества от растителни желиращи сътрудници – най-често агар или пектин. Ако в състава на питателните артикули е включен растителен желатин , това ги прави изцяло безопасен за консумация от вегани и вегетарианци. Произходът на желиращия сътрудник в храната следва да бъде обозначено върху етикета със наличието им.

Свързани публикации.. Какво се крие зад код Е527 на етикета на храните? 0 Е510 – добавката в храните, която не е за всеки 0 Е123 (амарант) – рисковата багра в храните 1

Е441 е разрешена за приложимост добавка в границите на Европейския съюз, Съединени американски щати и на процедура на всички места по света.

Няма данни добавката да носи рискови последици за здравето, само че е известно, че желатинът може да обостри деянията на здравословни проблеми като астма, нараснала алергична настройка и други Така, храните, съдържащи Е441, следва да се употребяват деликатно и от астматици, хора с алергия, изключително към сулфити , и др.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР