Дори децата са наясно, кой е най-важният орган в човешкото

...
Дори децата са наясно, кой е най-важният орган в човешкото
Коментари Харесай

Интересни факти за сърцето

Дори децата са наясно, кой е най-важният орган в човешкото тяло. Това несъмнено, е сърцето. Ако то не работи, значи индивидът не е жив. Ако Ви е нужна повече информация по отношение на функционалностите на сърцето, постоянно може да потърсите такава в световната мрежа – интернет. Има голям брой уеб сайтове, в които ще откриете нужната Ви информация, макар че постоянно, тя е написана на неясен за всеки, език. В тази тематика желая да Ви кажа какво съставлява сърцето, както и какви са неговите функционалности. Ще се опитам да го направя по този начин, че всеки да може да разбере написаното.
Всичко, което би трябвало да знаем за сърцето Сърцето се намира върху сухожилния център на диафрагмата. То е ситуирано асиметрично, като 2/3 от него се намират от лявата страна, а останалата 1/3 надясно от срединната низина. Формата на човешкото сърце няма доста общо със сърцата, които децата, а и освен те, рисуват. Истинското човешко сърце е с формата на пирамида, чиито връх е подострен, а основата й е необятна.
Сърцето има две камери – лява и дясна. По форма, дясната камера наподобява на тристенна пирамида. Лявата камера на сърцето, би трябвало да реализира три или четири пъти по-високо налягане на кръвта, в сравнение с дясната сърдечна камера. Това е и повода, стената на лявата камера да е съвсем два пъти по-дебела, спрямо тази на дясната камера.
Освен двете камери, сърцето е построено от ред други детайли – горна и долна куха вена, белодробна артерия и белодробна вена, митрална, аортна, трикуспидална и пулмонарна клапа, ляво и дясно предсърдие, и аорта. В общи линии, това са детайлите които ще видите, в случай че разгледате скица на човешко сърце.
Нямам желание повече да Ви занимавам с това, каква е структурата на сърцето. Сега желая да поговорим за неговите функционалности, тъй като те са от изключителна значимост за човешкия организъм.
Сърцето е моторът на човешкото тяло – в случай че то не работи вярно, нито един орган няма да действа обикновено. Естествено, последствията от неправилната работа на сърцето са отрицателни, а от време на време могат да бъдат и съдбовни. Ето за какво, в случай че имате някакви сърдечни проблеми, незабавно би трябвало да се обърнете към експерт кардиолог.
Благодарение на сърцето, кръвта се движи в съдовата система на индивида. То е като помпа, която от време на време се редуцира и отпуска, и точно едно такова редуциране на тази самобитна помпа, изтласква кръвта от предсърдията в камерите, и от камерите в аортата и белодробната артерия. Едно редуциране и последващото го разпределяне на сърцето се назовава сърдечен цикъл. Когато е в положение на покой, сърцето прави към 70-75 цикъла за интервал от една минута. При тежка физическа активност и по време на спортуване, сърдечните цикли може да се усилят двойно, т.е. да доближат до 150, че и повече, за една минута. Всъщност, всеки сърдечен цикъл, съставлява един удар на сърцето. Нормалната периодичност на сърдечните цикли за една минута варира от 60 до 90, като тази периодичност е самостоятелна за всеки човек. За да ревизирате с какъв брой удара в минута работи Вашето сърце, ще Ви е необходим часовник, който има секундарник. Сложете показалеца и междинния си пръст върху вътрешната страна на китка, и ще усетите пулса си. Засечете и изброете, какъв брой пулсации се реализират за една минута. Това е и броят на сърдечните Ви удари за интервал от една минута. Имайте поради обаче, че освен тежката физическа работа и спортът, могат да трансформират сърдечния Ви темп. Приемането на някои лекарства, също може да повлияе на честотата на сърдечните Ви удари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР