Дори дебютът с акции на Градус не доведе до съживяване

...
Дори дебютът с акции на Градус не доведе до съживяване
Коментари Харесай

Sofix е на най-ниското си ниво от март 2017 г.

Дори дебютът с акции на " Градус " не докара до възкръсване на борсовата търговия в София.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
ETF фондът върху SOFIX към този момент се търгува на борсата в Лондон

" Експат асет мениджмънт " съумя да подсигури сетълмент на покупко-продажбите с дялове на индексния фонд
1 окт 2018
" Индустриален холдинг България " и " Доверие единен холдинг " напущат Sofix
12 сеп 2018
Ще има ли борсов махмурлук

Една от най-големите капиталови банки Morgan Stanley чака разпродажби на софтуерните компании и мощна волатилност на пазарите през есента
17 авг 2018 Основният показател на фондовата борса Sofix продължава с отрицателното си показване и по време на сесията във вторник доближи най-ниското си равнище за годината и от март 2017 година насам. Понижение записват и останалите знаци на БФБ. За последната година Sofix е изгубил 9% от цената си.

Българският финансов пазар е в неприятна серия от началото на февруари и нямаше фактор, който да му помогне да обърне тренда. Това не се случи и даже след най-голямото първично обществено предложение от 10 години насам, направено от производителя на пилешко " Градус " през лятото.

В основа на понижението във вторник бяха финансовите акции – Първа капиталова банка загуби 4.43% от капитализацията си. Цените на книжата на банката са една от аргументите за отрицателния тренд при Sofix. За последната една година те са се намалили с над 30%, откакто упованията за нахлуване на нов огромен миноритарен вложител в нея към този момент не се оправдаха, или най-малко няма публична информация за това. Във вторник акциите на ЦКБ също се намалиха, въпреки и с по-скромните 1.42%.

Другият огромен губещ през последната година е " Монбат ". По време на борсовата сесия през днешния ден акциите изгубиха 0.64% при слаба търговия, само че за една година понижението е с близо 30%, по данни на БФБ. В понеделник главните акционери на производителя на акумулатори оповестиха, че се отхвърлят от придобиването на тунизийската компания за акумулатори Assad и ревизираха леко надолу част от прогнозите за резултатите си.

Другите огромни губещи за последните 12 месеца са " Сирма груп холдинг " и " Трейс груп холд " с по към 20%.

Компанията с най-голяма капитализация в Sofix - " Софарма " също поевтинява – за ден акциите й паднаха с 0.25%.

Като цяло търговията на борсата остава вяла с ниски обороти и липса на огромни покупко-продажби и вложители. Във вторник по-голям пакет с акции мина при " Фонд за недвижими парцели България ", който също е съставен елемент на Sofix. Изтъргувани бяха малко над 320 хиляди негови акции с покачване в цените от 0.52% до 1.93 лева за брой.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР