Дори да бъде признат за виновен за жестокото убийство на

...
Дори да бъде признат за виновен за жестокото убийство на
Коментари Харесай

Законова поправка на ГЕРБ гарантира по-ниска присъда за убийството в Русе

Дори да бъде приет за отговорен за жестокото ликвидиране на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе, Северин Красимиров (21) няма да получи оптималното наказване от пожизнен затвор без подмяна. При признания процесът ще се гледа по съкратената процедура. В подобен случай присъдата му ще е по-лека. " Когато съдът дефинира като най-подходящо по тип наказването пожизнен затвор без подмяна, не го постанова, а наказването пожизнен затвор заменя с отнемане от независимост от 20 до 30 години ", написа в Наказателния кодекс (НК), оповестява вестник Сега.
През 2009 година в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) бяха въведени изключения, че кратко правосъдно разследване не се позволява при съзнателно причиняване на гибел или тежка телесна щета, или когато деецът е бил в пияно положение. Промяната беше направена след две тежки убийства на студенти в София и Варна и митинги на техни сътрудници. Само година по-късно обаче депутатите анулират този текст. " За " гласоподават ГЕРБ, " Атака " и Синята коалиция. Други в пленарната зала няма. Основният мотив е, че щом се цели експедитивност на процесите, бонуси би трябвало да има за всички. В поддръжка на смяната по време на съвещанието на правната комисия се изрича тогавашният зам.-председател на Върховния касационен съд, в този момент парламентарен арбитър Гроздан Илиев.
Парадоксът е, че в действителност текстът, който влиза за разискване от държавното управление в Народното събрание, планува даже разширение на хипотезите, при които съкратеният развой не може да се ползва - при закононарушения против магистрати, похищение, трафик на хора, контрабанда и така нататък В правната комисия депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров упорства да се разшири опцията за скъсен развой, тъй като предходните изключения били вкарани под натиска на публичното мнение. Красимир Ципов и Искра Фидосова поддържат концепцията.
" Трябва съществено криминологическо изследване и правосъдна статистика, с цел да се види използването на тези институти до какво е довело. Нашите законодателни решения се водят от това кой каква публикация е прочел във вестника, а не действителна преценка за полезността на един или различен институт ", разяснява тогава Михаил Миков и гласоподава " въздържал се ". Правосъдният министър по това време Маргарита Попова се съгласява с редакциите на депутатите. Зам. вътрешният министър Веселин Вучков също няма възражения.
След като смяната лъсва и стартират митинги на родители на убити деца, персонално министър председателят Бойко Борисов дава обещание да ревизира по какъв начин парламентарното болшинство е приело поправката. Ангажира се и бързо да бъде импортирана нужната смяна, която да върне предходното състояние. 8 години по-късно това не е направено.
ОБВИНЯЕМИЯТ
В сряда Северин Красимиров беше върнат от Германия. В четвъртък по обяд от държавното обвиняване оповестиха, че към този момент е в ареста в Русе. Той към този момент бе упрекнат задочно за обезчестяване, представляващо изключително тежък случай, и за ликвидиране по изключително непосилен за метод и с особена свирепост. За четвъртък беше планувано Красимиров да бъде освидетелстван. Предстои да бъде упрекнат и разпитан. Шестима служебни юристи са отказали да го пазят, само че в последна сметка седмият е приел.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР