Дори без футболен сблъсък, събота вечер определено принадлежеше на Челси.

...
Дори без футболен сблъсък, събота вечер определено принадлежеше на Челси.
Коментари Харесай

Бъркотията в Челси и какво идва след нея

Дори без футболен конфликт, събота вечер несъмнено принадлежеше на Челси. Малко преди 21:00 часа българско време притежателят на "сините " от Лондон - Роман Абрамович, внесе ужас, публикувайки малко известие посредством уеб страницата на клуба.

"По време на съвсем 20-годишния си интервал като притежател на Челси постоянно съм бил страж на клуба, чиято работа е да дава всичко от себе си клубът да бъде допустимо най-успешен, да градим бъдещето дружно, както и да имаме позитивна роля в обществото. Приоритетът ми постоянно е било добруването на клуба. Оставам предан на тези полезности. Затова през днешния ден предавам грижата на Челси в ръцете на хората, ръководещи Благотворителната фондация на клуба. Смятам, че точно те биха се грижили най-добре за ползите на клуба, играчите, щаба и почитателите ", гласи кодираното известие, от което съвсем никой нищо не разбра.

Какво в действителност ни разкрива написаното?

Бившият губернатор на Чукотка разгласи, че предава ръководството на Благотворителната фондация, само че това напълно не значи предаване на собствеността, както много от прочелите написаното заключиха. С най-прости думи - Абрамович към момента е притежател на Челси.

Все отново руснакът се отдръпва от досегашните си лидерски отговорности, което значи, че повече няма да взе участие директно в интервенциите на клуба от Западен Лондон.

В Тръста на Благотворителната фондация на Челси се включват Брус Бък, Джон Дивайн, Ема Хейс, Пиара Пауър, Пол Рамос и Сър Хю Робъртсън. Именно те вземат решение всички проблеми в отсъствието на олигарха, защото присъединяване на Абрамович в всекидневието на клуба по този начин или другояче бе лимитирано.

Директорът Марина Грановская продължава да управлява директните футболни интервенции, дружно с техническия консултант Петър Чех, чиято роля следва да бъде засилена. Брус Бък, Гай Лорънс и Юджийн Тененбаум остават в Борда на шефовете. Това значи, че нищо в управителното тяло на клуба не се трансформира.

Тогава защо бе всичко това?

След нашествието в Украйна, в Обединеното кралство се заеха да санкционират съветските олигарси, доближени до президента Владимир Путин, заграбвайки активите им. Абрамович е част от "черния лист " на английското държавно управление, като не липсваха апели от някои ръководещи Челси да му бъде лишен. Дистанцирането от ръководството в действителност е ход, с който клубът няма по какъв начин да му бъде лишен при възможни наказания от страна на властта.

Истината е, че "сините " последователно съумяха да се придвижат към резистентен финансов модел, който към този момент не изисква притежателят да налива директно своето персонално благосъстояние. От клуб с големи загуби през 2003 година, Челси се трансформира в стабилен бизнес колос. Естествено, не без общителното подпомагане на 1,5 милиарда английски лири от положението на Абрамович. На Острова се появиха информации, че в случай че руснакът се почувства изкупителна жертва на протичащото се сега, има правното съображение да изиска възобновяване на сумата, дадена на клуба под формата на заем.

Ще се отърве ли Абрамович от Челси?

Това е въпрос, чийто финален отговор знае само самият той, само че моментната обстановка не допуска сходни дейности. Спортните вложители и фирмите за частен капитал сигурно наблюдават протичащото се, а в часовете след известието много от медиите на Острова бързо "гръмнаха " с новината, че Челси е за обмен. Това към момента наподобява надалеч от задачите на предприемача, само че не пречи на испански издания да настояват, че има постъпила оферта за клуба, оценен на съвсем 2 милиарда евро. И като стана въпрос за финансови параметри...

Предстои ли стесняване на бюджета?

Напълно логически е въпросът какво се случва с бюджета на клуба оттук насетне. Челси продължава да разполага с паричен поток в резултат на телевизионни права, спонсори, трансферни покупко-продажби и доходи от мачове. Това разрешава на "сините " да останат неразклатени на пазара и да продължат да реализират сделки, само че резултатът върху трансферните цели е непредвидим.

Шахматните ходове обаче сигурно въздействат на треньорския щаб и футболистите, за които следва борба с Ливърпул за следващ трофей в ерата Абрамович. В навечерието на сходни управнически рокади "сините " от Западен Лондон ще спорят за Купата на лигата, а занапред следва да разберем в каква степен събитията ще окажат въздействие върху кратскорочните и дълготрайните проекти на клуба и накъде тъкмо ще го отнесе вятърът на смяната.

Двубоят с Ливърпул е от 18:30 часа и ще можете да го гледате директно по DIEMA SPORT 2, както и да следите развоя му дружно с Gong.bg .
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР