Доработената Газова директива на ЕС няма да позволи спирането на

...
Доработената Газова директива на ЕС няма да позволи спирането на
Коментари Харесай

Полша: Доработената газова директива няма да спре Северен поток-2

Доработената Газова инструкция на Европейски Съюз няма да разреши прекъсването на реализацията на плана за газопровод Северен поток-2. Това съобщи през днешния ден след съвещанието на Съвета по енергетика на Европейски Съюз полският министър на енергетиката Кшищоф Тхужевски, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Варшава е срещу плана, защото съгласно нея той ще навреди на енергийната сигурност на Европа.

" Промяната на директивата няма да спре строителството на Северен поток-2, само че ще направи неговото действие по-цивилизовано и по-близко до нормите на Европейски Съюз ", посочи полският министър.

Доработената Газова инструкция популяризира действието на енергийните правила на Европейски Съюз към всички газопроводи от трети страни в Европейски Съюз, в това число морските. Според документа оператор на Северен поток-2 би трябвало да бъде самостоятелна от Газпром компания, а 50 % от мощностите на газопровода да бъдат непокътнати за самостоятелни снабдители на газ, което може за неопределен срок да остави половината от тръбата празна, отбелязва ТАСС.

Германия съумя да издейства намаляване на тези ремонти, защото в крайния текст се споделя, че решенията за даване на изключения на съветския план от тези правила ще взимат не Брюксел, а страната от Европейски Съюз, през която газопроводът влиза на европейска територия (т.е. самата Германия след съвещания с Европейската комисия).

Междувременно стана ясно, че Европейска комисия е подготвена да договаря с Русия от името на Европейския съюз за Северен поток-2, настояването за което към този момент беше отхвърлено през 2017 година. Това съобщи през днешния ден след съвещание на Съвета на Европейски Съюз по енергетика генералният шеф на дирекцията на Европейската комисия по енергетиката Доминик Ристори, представен от ТАСС.

" Внесохме за разглеждане в Съвета на Европейски Съюз мандат за Европейска комисия да договаря с Русия още през юли 2017 година, т.е. преди внасянето на промени в Газовата инструкция, които бяха препоръчани през ноември. Предложеният мандат за Европейска комисия към момента се намира за разглеждане в Съвета на Европейски Съюз и ние удостоверяваме, че Европейски Съюз остава подготвена да води договаряния от името на Европейски Съюз за Северен поток-2, в случай че Съветът на Европейски Съюз утвърди този мандат ", посочи Ристори.

Съветът на Европейски Съюз на ниво министри на енергетиката поддържа забележителния прогрес в процеса на одобряване на Газовата инструкция на Европейски Съюз, само че не одобри никакви на практика решения по въпроса. Това съобщи след днешното съвещание председателстващият Съвета на Европейски Съюз, румънският министър на енергетиката Антон Антон. Документът планува разпространяването на енергийните правила на Европейски Съюз, в това число на Третия енергиен пакет, върху плана за газопровод Северен поток-2.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР