ДОПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,ГЕНЕРАЛ-МАЙОР РУМЕН РАДЕВПРЕДСЕДАТЕЛЯНА 47-ТО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕНА РЕПУБЛИКА

...
ДОПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,ГЕНЕРАЛ-МАЙОР РУМЕН РАДЕВПРЕДСЕДАТЕЛЯНА 47-ТО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕНА РЕПУБЛИКА
Коментари Харесай

Позиция на Студентски съвет на ВУТП

ДО

ПРЕЗИДЕНТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР РУМЕН РАДЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА 47-ТО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ

Пожарна охрана ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА

В 47-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ,

Г-ЖА ИРЕНА АНАСТАСОВА

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ

Пожарна охрана ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА

В 47-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ

В 47-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ОМБУДСМАНА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ПРОФ. ДИАНА КОВАЧЕВА,

КОМИСАРЯ

Пожарна охрана ИНОВАЦИИ, НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, КУЛТУРА,

ОБРАЗОВАНИЕ И МЛАДЕЖ

НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,

Г-ЖА МАРИЯ ГАБРИЕЛ

МИНИСТЪРА

НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА,

АКАД. ПРОФ. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО

НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ ВРЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Г-Н ДАНИЕЛ ПАРУШЕВПРЕДСЕДАТЕЛЯНА СЪВЕТА НА РЕКТОРИТЕ НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,ПРОФ. АНАСТАС ГЕРДЖИКОВ, Д.Ф.Н.БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ

НА СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ

ПРИ ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ

Пожарна охрана ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ И ПОЩИ

ОТНОСНО

ОБЕДИНЕНИЕ И ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ

НА ДЪРЖАВНИ ВИСШИ УЧИЛИЩА

Пожарна охрана ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА МОН



УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас в качеството си на представители на учащите се във Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, с цел да изразим своето терзание от желанията на Министъра на образованието и науката – проф. Николай Денков, който стартира в общественото пространство концепцията си да организира промени, които възнамеряват обединяването на висши учебни заведения в страната в мега структури. На среща на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България, извършена на 22 февруари, представяйки своите хрумвания, той съобщи, че ще ги обоснове с самостоятелен външен разбор, който ще потвърди тяхната несъмнена успеваемост. Същото мнение изрече и на извършената ден по-късно среща с нас, представителите на студентските препоръки и студентската общественост на засегнатите от масовизацията висши учебни заведения.

Информацията за планувано обединяване и преструктуриране на държавни висши учебни заведения ние, членовете на Студентски съвет при ВУТП като представители на обучаваните студенти, одобряваме като опасност към идентичността и автономията на висшето ни учебно заведение.

Към предложенията на проф. Денков бихме могли да имаме толерантно отношение, в случай че не беше безспорно манипулативния и потаен метод, по който техния път се трасира в българското общество и се заблуждава редовно неговото мнение.

Защо изричаме сходно остро мнение и смъкваме своето доверие от него заявявайки, че не желаем да сме част от този развой с авансово предначертан край? Това би трябвало да е предстояща реакция от нас, тъй като липсват всевъзможни доводи, с които да бъдем уверени, че това обединяване е за положителното на висшето обучение. На срещата ни с проф. Денков такива доводи не бяха показани и диалогът на нея се въртеше към това, че ние ще бъдем манипулирани от своите ректори, както и че би трябвало да имаме вяра на него. В хода на този диалог в нас се образуват въпроси, чиито отговори бихме желали да получим от проф. Денков, а те са: Как е взето решението да се „ предложи “ уедряване, като става безпощадно ясно, че анализът за това занапред ще бъде юридически и то от неназовани външни специалисти? Кои ще са тези специалисти? Наши или задгранични ще са те? Какви ще са техните политически, финансови и други зависимости от едно или друго политическо или научно лоби?

В общественото си говорене министър Денков съобщи, че информацията в медиите, която изтече, преди да разгласи своя проект е „ подправена вест “ и че сходен проект за цялостно преструктуриране на системата той в никакъв случай не бил съставял. Успокоява другите университети, че тези процеси няма да ги обиден и така нататък, споделя, че сме щели „ да се изненадаме от поддръжката за концепцията му от избрани ректори “.

Министърът, в своите изявления, декларира, че всичко, което прави е в цялостен синхрон с признатата от Народното събрание Стратегия за развиване на висшето обучение. В експресен порядък, употребявайки предизборната обстановка в страната и насочеността на публичното внимание там, Министерството на образованието и науката дефинира апокрифно предрешените спечелили в състезанието за научноизследователски университети, макар че цитираният стратегически документ изисква първо да се дефинират научноизследователските професионални посоки, а едвам по-късно да се дефинират научноизследователските университети.

Ръководството и студентите на нашето висше учебно заведение пожелаха основаването на обещаната от страната „ втора писта “ за развиване и финансиране на професионалните висши учебни заведения, чието отделяне е законово планувано. Закъснението на това деяние поврежда окончателно ползите точно на плануваните за “окрупняване “ жертви на промяната му. Всичко това потвърждава, че тук не се прави академично разискване, в което посредством разговор да се извлече най-ефективното решение, а се легитимира авансово начертан проект, имащ своите корени в активността на непознати структури, фондации, планови научни лобита. Този проект си има създатели и е прочут в българското общество като проектът „ Люк Соте “ и е време това да се каже намерено на академичната общественост в България. Той е съсредоточен напълно върху ползите на европейската планова научна общественост и подценява изцяло спецификите на българския преподавателски и учебен развой.

Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи е първотоспециализирано учебно заведение учредено в новата история наБългария. Със своята над 140-годишна история на битие, то е най-старото и измежду най-престижните висши учебни заведения на Балканите, което е с практично-приложна политика на образование. Неговите ученици са заемали и заемат основни позиции в построяването и модернизирането на телекомуникационни технологии, както на територията настраната ни, по този начин и в редица други страни с помощта на добитите си професионални знания на международно ниво. ВУТП е играло и значима роля в подтекста на националната сигурност и суверенитет на страната ни в своята 140 годишна история. Днес, в хода на идеологиите за промяна на един министър, нашата еднаквост е застрашена и ние сме длъжни да реагираме, тъй като сме част от една сплотена общественост.

Категорично противоречие за препоръчаната промяна изрече и Европейската асоциация на професионалните висши учебни заведения – EURASHE, която ползвайки своя опит, ясно предизвести за бъдещите негативи от възможното обединяване на висшите учебни заведения в България.

Ние, студентите, сме уверени, че механичното обединение, с което и да е друго висше учебно заведение в страната, ще обезличиавторитета на ВУТП и ще разпилее насъбраните за над 140 години знания, пълномощия и на практика опит, които са в основата на модерното софтуерно развиване на страната ни.

Предлаганите промени в посока на обединяване на висшите учебни заведения, биха повлияли мощно отрицателно на качеството на образование на сегашните и бъдещи фрагменти в сферата. Нашата позиция е, че сходна планувана мега институция сред висши учебни заведения, не би могла да е поръчител за нужните пълномощия, внимание и запас за всяка от специалностите,преподавани във висшето ни учебно заведение, което ще намали доста качеството на образование на актуалните и бъдещите студенти.

Силно сме разтревожени от решимостта на министър Денков с лека ръка да одобри промени, които не са съпроводени с бездънен разбор на влияние и метод при вземането на такова значимо решение. Още повече, че това ще унищожи нашата еднаквост, която сме натрупали с годините пред нашите основни сътрудници в телекомуникационния и ITсектор. Декларираме, че ние, студентите, взаимно с нашите преподаватели ще се противопоставим на всички способи да бъде затрита 140 годишната история на ВУТП.

В хода на своето изложение бихме желали също по този начин да обърнем внимание на обстоятелството, че актуалната продължителна пандемична конюнктура оказа задоволително тежко отрицателно въздействие на процесите на обучаване на фрагменти във всяко от висшите учебни заведения и доста повлия на опциите за предаване на знания на студентите, а едно наложително обединение на разнородни институции в допълнение ще затрудни образователната активност и ще се трансформира в дълготраен фактор за демотивация в развиването на студентите.

Дипломите, издавани от най-старото висше учебно заведение встраната ни, а точно Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, са съображение за горделивост и самочувствие на всеки от приключилите студенти. Практическото образование във ВУТП е преимущество и отваря голям брой порти в професионално отношение, а също по този начин е и притежател на авторитет за Република България на международно ниво.

Ние, членовете на Студентски съвет и нашите сътрудници – студентите при Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи,започнахме съвещания и с някогашните ученици на ВУТП и сме обединени в решението си, че ще пазиме своето висше учебно заведение, тъй като това е наша задача и отговорност!

Отчитайки, че предлагането за сливане и преструктуриране на държавните висшите учебни заведения в страната е във фаза на разискване към сегашния миг, ние -представителите на студентите, взехме решение да се обърнем към Вас, с цел да Ви осведомяваме, че няма да останем безучастни исмятаме за значимо да осведомяваме обществеността за своята позиция по тематиката.

Като учащи се, не считаме, че внасянето на сходна промяна за държавните висши учебни заведения, ще способства за качеството на образованието в страната. Нашето мнение е, че сходна промяна по-скоро ще се отрази отрицателно на просветителната система в страна ни, тъй като България не е Харвард!

Желаем ясно да изразим желанието си, че похищението над автономията и идентичността на ВУТП,приемаме като посягане над самите нас!

Както е споделил и Апостолът на свободата – Васил Левски, патрон на битката за нашата национална самостоятелност, „ ние непознатото не желаеме, само че и нашето няма да дадем “. Именно това заявяваме на всички, които желаят по манипулативен метод да вземат независимостта на нашето висше учебно заведение, зад която стои 140-годишна история. Готови сме да браним делото на княз Александър I Батенберг, дал неговото начало, както и дипломите на предходните ученици на учебното заведение, които съгласно оповестените проекти от проф. Денков, един ден би трябвало да се разсънят в „ прелестния нов консолидиран свят “ на министъра, в който ще се окаже, че са приключили към този момент закрито,несъществуващо висше учебно заведение.

Ние ще се борим да съхраним историята на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи със всички разрешени средства, които ни дава законът и сме подготвени да обявим незабавни протестни дейности. Търсим поддръжката на всички институции в България и Европа, на висшите учебни заведения в България, които на следващия ден могат да бъдат на нашето място. Търсим поддръжката на българското общество, тъй като просветителната ни система е на път да бъде подложена на колосален опит.

В диалозите с нас проф. Денков съобщи, че не се опасява от протестни дейности, взел участие е в такива и е убеден в правотата си. В отговор ние заявяваме, че българските студенти са били и са към момента чистата морална съвест на българското общество и негова опора. Именно по тази причина е време той да се увери в силата на характера и устоите на вярата на българските младежи, които нямат желание да бягат и да се крият, а ще застанат да бранят родното обучение, паралелно до своите преподаватели.

Зад нас е нашето висше учебно заведение и ние ще сме на висотата на историческия миг, като няма да позволим след време да ни показват като последните негови ученици!

.

С почитание,

Студентски съвет към Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР