Допреди три дни Австрия беше само пред избори за Европейски

...
Допреди три дни Австрия беше само пред избори за Европейски
Коментари Харесай

Отвращаващият номер на българските политици

Допреди три дни Австрия беше единствено пред избори за Европейски парламент. 24 часа по-късно, откакто всички научиха какво съставлява един от ръководещите политици, към този момент се задаваха и избори за народен парламент. Защото, както сподели австрийският президент, „ всеки австриец заслужава държавно управление, в което да има доверие “.
В страната на неограничените благоприятни условия
В България сходни признания сме чували доста пъти. А и тук свадите с политици са несравнимо повече. Примерите в последно време: парцели на безценица, спестени налози, укрити приходи, персонални имения под формата на „ къщи за посетители “. Тук народен представител с дребни спестявания и остарял опел може за нула време да се трансформира в милионер с бизнесимперия, а политик (разпределящ „ порциите на властта “) - в притежател на Топлоелектрическа централа и пристанище. И то без нито една институция да се впечатли.
В България след сходни разкрития не следва нищо (освен някоя " пречистваща " оставка). Българската политическа система очевидно е доста по-„ устойчива “ от австрийската, на българските политици „ стабилността “ им е по-скъпа.
Затова и появилите се в нея пукнатини усърдно се замазват, като „ замазката “ е забъркана главно от неистини и измислици за похищение на вниманието и илюзия на публиката. Този номер, несъмнено, е отвращаващ. Но дружно с това е и толкоз комично плосък, че в случай че човек откри сили да се дистанцира, може славно да се позабавлява. Особено в предизборни интервали като настоящия.
" Преценка за съществуване на предпоставки "
Всички от дълго време знаят да вземем за пример, че на премиера най-любими са му автомагистралите - малките екрани те снимат, можеш на воля да се похвалиш и да се изкажеш по всички въпроси. Но за двайсетина дни два пъти да вървиш да инспектираш една и съща автомагистрала на едно и също място е много смешно. А още по-смешно е, че сред двете инспекции обещаният период за довеждане докрай на автомагистралата като по знамение се редуцира с една година.
Президентът пък съобщи, че е време да се порови в задграничните и офшорни сметки и парцели на политици. И основният прокурор незабавно пое топката - с писмо, публикувано до медиите, изиска от ДАНС, " без закъснение и с оптималната конкретика ", да му даде цялата налична информация „ за недекларирани сметки, имущество на забележителна стойност, притежавано персонално или посредством други лица, присъединяване в търговски сдружения или офшорни компании, както и недекларирани разноски или вложения в чужбина “ на хора, заемащи висши обществени длъжности. Информацията била нужна за " осъществяване на преценка за съществуване на предпоставки за практикуване на пълномощията на прокуратурата ". Дори единствено последното изречение звучи като анекдот, само че и цялото писмо е огромен подбив. Авторите му желаят да внушат, че вършат нещо, само че реализират тъкмо противоположния резултат. Защото в естествените страни такива претенции не се популяризират по медиите, а съответните служби не си колекционират такава информация до поискване. И тъй като от писмото пораждат неуместни въпроси като: в случай че разполагат с сходни данни, за какво до момента службите не са ги пратили на прокуратурата; и какво е чакал основният прокурор цели шест години и половина. Иначе, както в доста други случаи, без никаква „ преценка “ е пределно ясно, че „ съществуване на предпоставки “ е имало и ще има. Не и обаче „ практикуване на пълномощията “. Е, може предизборно да извадят някой „ сигнал “, само че от това няма да последва нищо. Единственият до момента прочут сходен случай - въпросът „ Бисеров “ - приключи с оправдателни присъди на три инстанции. Сега засегнатият съди прокуратурата за нанесени вреди и най-вероятно ще я осъди.
Кой ще връща парите
Гръмко почналите инспекции за парцелите на занижени цени в това време потънаха в давност. Което не е необичайно, като се има поради, че проверяващи и проверявани са свързани и подвластни едни от други. И че проверяващите се ревизират взаимно, откакто години наред са си затваряли очите за нарушаванията, вместо да ги разкриват (каквато им е работата). Също като при „ къщите за посетители “. Сега твърдят, че облажилите се ще бъдат осъдени и ще връщат парите в специфичен фонд. От който пък щели да се заплащат задаващите се европейски наказания. Но отново се майтапят. Защото подобен фонд въобще няма. А и се оказа, че методиката за налагане на наказания по източваната европрограма е оповестена от съда за оскъдна поради фрапантни разминавания с условията на закона - не запомнили даже да ѝ сложат дата на издаване. Тъй че най-вероятно освен няма да има нови санкции, само че и част от старите ще би трябвало да се връщат на санкционираните. Милионите на Европейски Съюз пък, както постоянно, ще ги връщат данъкоплатците.
" Нали за това се борихме - правосъдната власт да е самостоятелна "
Президентът стартира съвещания за идния избор на нов основен прокурор, с цел да се откри отговор на " публичните упования за ясни критерии и транспарантни процедури ". Пръв бе поканен сегашният основен прокурор, с цел да каже по-късно, че консултациите „ могат да се изтълкуват като оказване на напън върху Висшия правосъден съвет (ВСС) “. И тълкуванието не закъсня: " Не утвърждавам, че някои от управляващите се пробват да се бъркат в самостоятелната правосъдна система. Нали за това се борихме - правосъдната власт да е самостоятелна “, съобщи министър председателят.
И двамата се майтапят. Защото действителността е напълно друга. Достатъчно е да напомним единствено SMS-кореспонденцията на премиера с членове на Висш съдебен съвет, фамозната имитация „ Ти си го избра “, както и събитието, че непробиваемото болшинство във Висш съдебен съвет, без никой да му оказва какъвто и да било напън, постоянно гласоподава каквото каже основният прокурор. Тъй че - в действителност огромна битка падна. И в следствие от нея, каквито и да са „ публичните упования “, мачът към този момент е свирен, а новият основен прокурор ще бъде определен (ако още не е) по облик и сходство на остарелия.
Защо номерът минава
Както се видя, политиците в Австрия също не си поплюват. И те послъгват. Но като ги заловен, изплъзване няма. Защо обаче в България номерът на политиците постоянно минава, колкото и да е плосък? Защото, първо, институциите, които би трябвало да вкарат ред, не вършат нищо, до момента в който не получат разпореждане от същите тези политици. И второ, тъй като по-голямата част от публиката си трае, не ѝ пука или изобщо не схваща защо става дума. Но пък е подготвена да се хване на всяка нелепост, която ѝ подмятат. Затова „ всеки австриец заслужава държавно управление, в което да има доверие “. Което не може да се каже за всеки българин.
 
Автор: Ясен Бояджиев, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР