Допреди половин час 12 от 18-те ни интензивни легла за

...
Допреди половин час 12 от 18-те ни интензивни легла за
Коментари Харесай

Калабрия има две пандемии - Ковид и мафията

" Допреди половин час 12 от 18-те ни интензивни кревати за Ковид бяха заети ", споделя Деметрио Лабате, до момента в който пристяга защитното си облекло. " Но в този момент паднахме на 11. Току-що загубихме още един пациент - беше на 82 ".

Лекарят от отделението за интензивно лекуване ни дава четвърти слой хирургически ръкавици и ревизира дали някоя част от тялото ни не е останала незакрита от защитния костюм - по-късно тръгваме с него към отделението за ковид на " Гранде Оспедале Метрополитано ", най-голямата болница в Калабрия.

В началото на ноември тази област в Южна Италия бързо беше оповестена за " алена зона ", откакто вирусът стартира да върлува.

" Втората вълна ни удари доста по-тежко от първата ", сподели той, до момента в който ни развежда сред леглата на пациентите на асистирано дишане. " Липсва ни личен състав - и дребното, който имаме, дава по няколко спомагателни смени ".

Един от пациентите, жена, е в схващане, с кислороден шлем. Тя съумява за малко да помаха с ръка на лекарите: дребен жест, с цел да повдигне духа на изтощените лекари.

" Борим се с това като лъвове, с цел да не рухнем ", споделя Йоле Фантоци, шеф на болничното заведение. " Тази вълна беше предсказуема, тъй като се почувствахме свободни през лятото, когато случаите бяха малко и хората влизаха и излизаха от Калабрия ".

" Ако числата продължат да порастват, това ще бъде злополучие освен за Калабрия, само че и за цяла Италия ", добавя той.

Италия беше първата страна на Запад, ударена от пандемията, а известно време беше и нейният световен епицентър.

Тя е на осмо място в света по брой на случаите на заразяване, а този месец стана втората страна в Европа, надхвърлила 50 000 умряли.

През юли, когато ежедневният брой на новозаразените падна до едвам малко над 100, се сътвори лъжливо чувство за сигурност; тогава Италия отвори вратите си за туристи, а рестриктивните мерки бяха смекчени. Сега тя заплаща цената, борейки се със смъртоносна втора вълна - и още веднъж броят на умрелите й е един от най-високите в Европа.

Но за разлика от март, когато епидемията се концентрира в богатата северна област Ломбардия, втората вълна удря и бедния Юг.

Калабрия е един от най-бедните райони на Италия, само че и на Западна Европа въобще. И въпреки и заболеваемостта там и броят на пациентите на интензивно лекуване да са по-ниски от тези в Северна Италия, нежната й здравна система се огъва - на това се дължи и слагането й в най-рисковата категория.

Защо Югът страда

Калабрия изостана поради десетилетия на неприятно политическо ръководство и плячкосване от мафията й, ндрангета, която инфилтрирала здравната й система.

Престъпни банди изземаха запаси и трупаха големи задължения, което докара до това 18 от държавните й лечебни заведения да затворят порти, а също и до свирепо орязване на кревати и личен състав.

Само преди дни почитан локален политик беше задържан и упрекнат за пране на пари посредством следени от ндрангета аптеки в подмяна на поддръжка от мафията.

Корупцията изостри повтарящи се политически недостатъци: единствено за последния месец бяха уволнени двама регионални комисари по опазването на здравето. Единият беше освободен, откакто назова маските безполезни, и сподели, че единственият метод да се заразиш с вируса, е 15 минути да целуваш инфектиран човек с език.

Двама претенденти, номинирани за длъжността от държавното управление, отхвърлиха да я заемат.

" Калабрия се оказа без нужните лечебни заведения да покрие даже минималните условия за ковид - и по този начин цялата система стартира да рухва ", споделя Санто Джофре, гинеколог, който като началник на локална здравна конструкция преди пет години изобличил машинация - само че по думите му управляващите го предиздвикали да млъкне.

" Не можехме да плащаме на кредиторите, имаше и подправени фактури. Докато мафията забогатя, ние към този момент нямаме лечебни заведения, нямаме здравна система, намираме се в изключителна обстановка ", изяснява той.

Тази изключителна обстановка унищожава стопанската система на Калабрия, оповестяването за " алена зона " означаваше затваряне на стопански браншове за повторно тази година.

Мафия и Ковид. Двойна пандемия

В ресторанта на Филипо Колиандро " Л`а Гурме " столовете са подредени върху празните маси под стъклени полилеи, а кухнята е притихнала. " Един ресторант е като оркестър ", споделя ми той, описвайки звуците от работата на готвачите и тракането на съдовете. " Много е мъчно да го гледаш смълчан ", признава Колиандро с насълзени очи. " Засега сърцето ми не вижда светлина в този мрак. Но ние ще се надигнем и ще победим и двете ", прибавя той.

За отличения с награди основен готвач сегашната конюнктура му припомня тази отпреди 12 години, когато отказал да заплаща рекет на ндрангета и заканите на мафията изгонили клиентите. Но тогава той е съумял да се оправи - и споделя, че ще го направи още веднъж.

" И двете са пандемии, и ндрангета, и коронавирус ", споделя той, до момента в който лъчите на следoбедното слънце блестят през прозорците на 100-годишното палацо, в което се обитава ресторантът. " Ще унищожим вируса с ваксина - само че борбата с мафията ще отнеме по-дълго ".

Италия стартира още веднъж да изравнява кривата и коефициентът на репродукция на вируса падна под 1 в няколко области, в това число Калабрия, която в резултат на това към този момент е преместена от " алена " в " оранжева зона ", което разрешава по-голяма независимост на локално придвижване.

Но вирусът извади на показ нежната вътрешност на този изстрадал завършек на Италия.

Превод БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР