Допреди няколко години развитието на японската полупроводникова индустрия в областта

...
Допреди няколко години развитието на японската полупроводникова индустрия в областта
Коментари Харесай

2 nm чиповете, произведени от Rapidus в Япония, ще бъдат 10 пъти по-скъпи от сегашните

Допреди няколко години развиването на японската полупроводникова промишленост в региона на практическото приложение на литографията спря някъде към 40 nm, защото цялата по-напреднала електроника стартира да се създава отвън страната. Според управлението на Rapidus, когато през 2027 година в Япония стартират да се създават 2 nm чипове, те ще бъдат до 10 пъти по-скъпи от сегашните.

Според президента и основен изпълнителен шеф на Rapidus Ацуйоши Коике, представен от DigiTimes, способността да се създават 2 nm чипове за японската промишленост е от решаващо значение, тъй че ще има клиенти, подготвени да платят висока цена за достъпа до такава напреднала технология. Високопроизводителните калкулации са значими за националната сигурност, а усъвършенстваната литография ще бъде търсена и за самостоятелните коли и роботиката.

Пилотното произвеждане на 2 nm чипове в предприятието на Rapidus в Хокайдо ще стартира през април 2025 година. Инсталирането на системите в завода ще бъде приключено до септември 2024 година, а до декември експертите ще стартират да конфигурират софтуерното съоръжение. До началото на 2027 година би трябвало да стартира всеобщото произвеждане на 2 nm чипове. Между другото, Rapidus няма да се ограничи с това, защото до първия цех ще бъде издигнат втори, който ще бъде предопределен за потребление на още по-съвършена литография със стандарти, по-модерни от 2 nm. Общо на площадката в Хокайдо могат да бъдат ситуирани 3 или 4 индустриални уреди на Rapidus.

До април тази година консорциумът към този момент е съумял да наеме към 100 инженери, като броят им може да се удвои до края на годината, а първата група експерти към този момент е отпътувала за Ню Йорк на стаж в IBM. Rapidus може да се нуждае от сред 300 и 500 инженерни експерти, с цел да стартира пилотно произвеждане на 2 nm чипове до април 2025 година. Сред към този момент наетите на това равнище има доста ветерани от промишлеността с дълготраен опит отвън Япония.

Според някои оценки Rapidus ще се нуждае от до 35 милиарда $ единствено с цел да стартира производството на 2 nm чипове в страната. Членовете на консорциума, измежду които са огромни японски корпорации и финансови институции не бързат да отпускат средства, само че управлението на Rapidus чака, че вложителите скоро ще повярват в триумфа и ще бъдат великодушни. Освен това компанията може да получи до 2 милиарда $ държавни дотации, а Hitachi е подготвена да предложи помощ под формата на индустриално съоръжение и механически препоръки. Като опция Rapidus обмисля обществено предложение, само че към този момент това е единствено теоретична самодейност.

Първоначално Rapidus ще обслужва потребностите на към 5 компании, само че с течение на времето броят им ще доближи 10. Това не е доста в лицето на огромните производители като TSMC, само че Rapidus не се стреми към това. Японският производител ще се опита да притегли клиенти от средите на международните облачни колоси като Гугъл, Microsoft или Amazon.

Обемът на производството на чипове в оборудванията на Rapidus ще бъде дребен. За това свидетелства най-малкото желанието на компанията да проучва информацията за резултатите от обработката на всяка силициева пластина. Ръководителят на Rapidus в изявлението си метафизичен означи, че печеленето на пари не е главната цел на компанията, а главната задача е да се дават на обществото технологии, които вършат хората по-щастливи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР