Допреди месец проф. Йордан Мирчев бе председател на Обществения съвет

...
Допреди месец проф. Йордан Мирчев бе председател на Обществения съвет
Коментари Харесай

Йордан Мирчев разкри как ще спасим БДЖ! Транспортният експерт, заяви че държавата активно участва в решаването на проблемите в железниците

Допреди месец проф. Йордан Мирчев бе ръководител на Обществения съвет по железопътен превоз, чиято цел бе да оказва помощ с опит и познания на настоящия мениджмънт, съобщи Блиц.

Експертът беше ръководител на парламентарната комисия по превоз в кабинета на Национална движение „Симеон Втори", а преди този момент бе шеф на БДЖ. Потърсихме мнението на експерти по горещата тематика за положението на БДЖ.

Ето по какъв начин проф. Мирчев отговори на въпросите на шефа на БЛИЦ Ивайло Крачунов. – Проф. Мирчев, какво е вашето мнение за моментното положение на БДЖ? – Моментното положение на БДЖ и като цяло на железопътната услуга, защото тя се образува от работата и на БДЖ и на Национална компания “Железопътна инфраструктура”, не е на равнището, което е по европейските стандарти. Европейският съюз одобри редица документи за приоритет на развиване на железниците, като най-икономична, най-екологична и най-безопасна услуга. Железниците би трябвало да бъдат опция на автомобилната услуга у нас, опция на пътната сигурност. Железниците въпреки всичко са народен транспортьор, който обезпечава свободното придвижване на артикули и хора вътре в страната, както и в европейски мащаб.

– Трябва ли страната да реагира с спомагателни ограничения за стабилизирането на националния жп транспортьор? – Държавата интензивно взе участие в решаването на проблемите в железниците. Спасението на БДЖ минава през решаването на въпроса с дълга, който по моя оценка върви сполучливо, което е добър симптом. Но оттук насетне железниците са в рецесия, няма транспорти. А когато няма транспорти по железниците – няма доходи, и това прави железопътната услуга нетърсена, неефективна, и се отразява на финансовата непоклатимост – и на БДЖ, и на Национална компания “Железопътна инфраструктура”.

– По какъв метод БДЖ може да стане конкурентоспособен на частните превозвачи?

– БДЖ може да стане конкурентен и различен народен транспортен провозвач, само че за това би трябвало да се влага в нови технологии. В момента проблемите на БДЖ, откакто задълженията са на крачка да бъдат решени, проблем остава положението на преносимия състав – да се влага в рационализация на локомотивите, да не се палят и всяка седмица да има неприятни случаи, да се влага в рационализация на пътническите вагони, в нови технологии. Един от възможностите БДЖ да оцелее и да тръгне да се развива стабилно в напредък на транспортите и приходите, е да се употребява обстановката, че се вкарва тол системата, която основава справедливи условия, част от транспортите да преминат по железопътен превоз.

За страдание тук БДЖ не са дейни по този начин, както са дейни частните превозвачи и някои директни превозвачи, които си поръчаха към този момент профилирани вагони за транспорт на коли през България.

– Как страната ще компенсира събитията, че дълго време БДЖ беше подценяван и не му се обръщаше задоволително внимание след демократичните промени? – БДЖ е в тежка обстановка. Аз неотдавна върших кръгла маса – по какъв начин да бъдат решение проблемите в железниците. Колкото и да е мъчно, страната би трябвало да одобри една по-дългосрочна стратегия за вложения в железниците.

Но да не се дават както до момента – пари вкупом, всяка година над 230 милиона лв.. А да се дават пари за избрани политики, които ще доведат до напредък на транспортите и приходите. Няма железница просперираща без транспорти. БДЖ са изпаднали точно в обстановката да имат минимален пазарен дял за страните в Европейски Съюз, като изключим Кипър, Малта и Люксембург. Пазарният дял на железницата у нас е в порядъка на под 9 %, разпределен 50 на 50 сред БДЖ и частните превозвачи.

Частните превозвачи са дейна страна. БДЖ не желае да чуе експерти. Те може да са положителни мениджъри, да вземат решение сполучливо въпроса с дълга, само че това не е задоволително да се развиват в вярната посока – да има непоклатимост и резистентен напредък. Без транспорти БДЖ мъчно ще излязат от обстановката.  – Като потвърден експерт в превоза, какъв съвет бихте дали на министър Ивайло Московски?

– Министър Московски реши и един различен въпрос, който дълги години не беше решаван – този с държавната помощ, която се отпуска на БДЖ. Преди няколко месеца Европейската комисия най-сетне даде тълкувание по този проблем. Това към този момент дава опция при една рационална политика за развиването на БДЖ като народен жп транспортьор, да се влага в нови технологии и в преносим състав, с цел да може да стане конкурентноспособен на частните превозвачи.

Министър Московски е доста деен и в търсенето на външни източници на финансиране на БДЖ.  Има най-различни способи за възстановяване на обстановката и намиране на хрумвания, които би трябвало да се разискват в по-широк кръг. Мисля, че тогава ще се откри и вярното решение за БДЖ и резултатите ще се видят в идващите години.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР