Допреди две седмици в икономическите среди се говореше за растеж,

...
Допреди две седмици в икономическите среди се говореше за растеж,
Коментари Харесай

Първи сигнали за рецесия в България

Допреди две седмици в икономическите среди се говореше за напредък, за наемане на нови чиновници, за износ и внос, за цени и превоз, за вложения и повдигане на заплатите. Само за десетина дни пандемията от ковид промени всичко това, оповестява БНР.
От Националото радио обобщават информацията от специалисти и депутати експерти, които към този момент приказват за криза и за стесняване на производството и потреблението, за нови задължения на предприятията и цялата страна, за предстоящ растеж на безработицата, за всеобщи банкрути и наложително затваряне на компании. В удостоверение идват и новините от записаните безработни в последните няколко дни в Бюрото по туда.
Радан Кънев: Изправени сме пред свирепа икономическа рецесия
Най-големият боен цех „ Арсенал “ в гр. Сопот и максимален частен шеф с 9 500 служащи и чиновници затвори и ги пусна в отпуск. Същото направиха и от най-големите в България въглищни мини в комплекса „ Марица-Изток “, само че увериха, че електроцентралите на въглища няма да имат проблеми и ще имат задоволително за години напред въглища. Още по-лошо наподобява ситуацията в туризма, в който предстоят банкрути на туристически организации и хотели. А неговият дял в Брутният вътрешен продукт е към 14%. Същата орис се обрисува и за транспортните компании, които не могат да правят доставки заради блокираните съвсем в цяла Европа граници.
Доскоро вътрешното ползване беше главен мотор на икономическия напредък, който предходната година доближи 3,5%, като значителен дял за него имаше и експортът. Сега вътрешното ползване е затруднено заради рестриктивните мерки в работата на магазините и в напредването и събирането на едно място на хората. За проблемите на износа е задоволително да отбележим, че най-силно засегнатата от COVID-19 Италия е вторият по величина търговски сътрудник на България в Европейски Съюз.
Плавно повишаване на цените на някои артикули видяха медиите
Тук може да се прибавят и бранша на услугите, на автомобилната промишленост и търговия. Само през последните месеци продажбите на нови коли в страната са спаднали с цели 30%. Изненадващо, даже и онлайн търговията пострада, като продажбите й сега са 30-40% от предкризисните обороти. Очакват се още усложнения за бизнеса и, както президентът Румен Радев предизвести, икономическата и обществена рецесия може да се трансформира в филантропична за хиляди българи. Това признава и министър председателят Бойко Борисов, който приказва към този момент за 1,7 милиарда евро бюджетен недостиг. Експерти депутати предвиждат спад на Брутният вътрешен продукт от над 2,5 милиарда евро тази година.
Властите се пробват да вземат ограничения за намаляване на рецесията и за спасяването на най-засегнатите от нея. Правителството има намерение да поеме за 3 месеца 60% от заплатите на служащите и чиновниците, чиито приходи са били наранени от изключителното състояние. Българската национална банка се погрижи за стабилността и ликвидността на банковия бранш благодарение на пакет от ограничения на стойност 4,6 милиарда евро. Но една наредба в стремително признатия от Народното събрание в петък закон за изключителното състояние, обаче провокира гнева на българския бизнес. Тази мярка планува заледяване на цените до средноаритметичните за последните три месеца, а това съгласно деловите среди ще възроди черния пазар. На това мнение е и самият министър на финансите Владислав Горанов. Вслушвайки се в причините на предприемачите президентът Румен Радев наложи отчасти несъгласие върху този закон, а министър председателят Бойко Борисов изрече очакване Народното събрание да внесе нужните корекции в закона.
Икономика по Оруел: зараза или рецесия на международния модел?
На този много тъмен декор прогнозите на авторитетния Bиeнcĸи инcтитyт зa мeждyнapoдни иĸoнoмичecĸи изcлeдвaния за дребен, само че въпреки всичко растеж от 1.4% тази година, звучат утешително и окуражително, само че български специалисти чертаят апокалиптични сюжети, при които икономическата криза ще надмине рецесията от 90-те години, когато стопанската система намаляваше с повече от 30% годишно. Българското финансово министерство заложи в бюджета за тази година растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.4%, само че явно той няма да бъде доближат. Остава да забележим по какъв начин българският бизнес ще се оправи с тежките тествания, които предстоят и ще покаже ли нужната зряла възраст и адаптивност към новите условия, написа БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР