Допитването, инициирано от Община Варна, стартира на специално създадения за

...
Допитването, инициирано от Община Варна, стартира на специално създадения за
Коментари Харесай

Онлайн допитване сред варненци ще реши бъдещето на Дупката

Допитването, инициирано от Община Варна, започва на особено основания за задачата уебсайт, оповестява Дарик.

Под формата на анкета на ideavarna.com всеки може да показа мнението си за бъдещото предопределение на въпросното централно пространство сред бул. " Княз Борис I " и ул. " Княз Александър Батенберг ", ул. " Воден " и ул. " Архимандрит Филарет ". Един от въпросите е обвързван и с това защо изрично не би трябвало да се употребява това пространство.

Анкетата е формирана на база обработените отзиви на експерти от в региона на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни. След култивиране на резултатите ще бъде разгласен интернационален конкурс за пространството.

В уеб страницата е качена и подробна информация за Дупката - последователност на развиването на територията, в детайли изложение на плана по обособените действия, логото на самодейността и две подробни аероснимки на терена.

Т. нар. Дупка се появява в края на 80-те години, откакто локалната власт събаря няколко къщи със статут на монументи на културата с концепция на мястото им да бъде издигнат Търговски дом.

В процеса на работа обаче били открити археологически пластове - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. прочие н. е., които съгласно археолозите са най-старият открит до момента сектор от укрепителните уреди на античната цитадела.

Извън разкопаното пространство, само че кореспондиращи с описаните старини, са открити и остатъци от втора крепостна стена. Според учените тези сектори от двете крепостни стени, непокътнати в центъра на един актуален град, са рядко срещано събитие в археологическата процедура и са отлична причина са превръщането им в туристическа атракция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР