Допинг скандал е напът да се появи точно по средата

...
Допинг скандал е напът да се появи точно по средата
Коментари Харесай

Антидопинговата агенция разследва съмнителна енергийна напитка, използвана в Тура

Допинг скандал е напът да се появи тъкмо по средата на тазгодишното издание на колоездачната Обиколка на Франция, откакто холандския вестник " De Telegraaf " разкри, че Световната антидопингова организация (WADA) проверява съмнителна енергийна напитка.
 Белгиец записа първа етапна победа в Тура, двама от любимците изпаднаха от подиума
Тя е всеобщо употребена от състезателите и се споделя " Aicar ". Професор Петер ван Еено от лабораторията на " WADA " в белгийския град Гент удостовери пред холандското издание, че напитката е обект на следствие.

" Aicar " е мускулно стимулираща и засилваща метаболизма напитка, която форсира изгарянето на мазнини и спомага за увеличение на алените кръвни телца.

При лабораторни опити е потвърдено, че издръжливостта може да бъде усъвършенствана с нея до 68% при спортисти с натоварвания, които са по-скоро маратонски, а не краткотрайни.

" Не съм сюрпризиран, че тя се употребява толкоз всеобщо в колоезденето. Продуктът до момента не бе измежду неразрешените, само че разбирам, че се трансформира методът, по който се гледа на него от Агенцията ", споделя Ван Еено.

Оказва се, че вариация на коктейла е употребена от плувци в маратонските дистанции и в открити води на Олимпиадата в Пекин през 2008 година, след което веществото е поставено в листата със неразрешени вещества. Но това, което пият колоездачите на тазгодишния тур, е някакъв нов вид.

Няколко тима към този момент са отправили запитвания до WADA след разкритието и желаят да знаят дали рискуват, в случай че състезателите им се поддържат с " Aicar " по време на тежките стадии. Официално още няма реакция за мистериозната напитка.

Иначе през днешния ден е почивен ден за състезателите в Тура, а на следващия ден ще се състои 11-ия стадий, където колоездачите ще би трябвало да преминат 167-километровото равнинно трасе от Алби до Тулуза. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР