Допълнителното вписването на екологичната категория на двигателя в свидетелството за

...
Допълнителното вписването на екологичната категория на двигателя в свидетелството за
Коментари Харесай

Не е задължително допълнително вписване на екокатегория в свидетелството за регистрация на МПС

Допълнителното вписването на екологичната категория на мотора в свидетелството за регистрация на транспортните средства, не е наложително. 

В Република България има регистрирани коли, които са остарели и не са създадени в сходство с условията за екологична категория на мотора.

В свидетелствата за регистрация на импортирани у нас използвани коли може да липсва информация за екологичната категория, заради което тя не е отразена в българското удостоверение за регистрация.

Този проблем не съществува за новите транспортни средства. Те се записват след показване на документ за сходство, публикуван от производителя. В този документ е записана и екологичната категория на мотора, която е в сходство с европейските условия.

Съгласно чл.54, ал.1 от Закона за локалните налози и такси, размерът на налога се дефинира от общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните транспортни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и се оповестява на данъчно задълженото лице.-->

Когато в регистъра няма данни за екологичната категория на моторното транспортно средство, се приема, че то е без екологична категория. Екологичната категория на мотора, може да бъде вписана в допълнение , по избор на притежателя, след определянето й от производителя на транспортното средство.

С признатите промени на чл.55, ал.1 от ЗМДТ, обнародвани в Дъждовни води, бр. 98 от 2018 година, в действие от 01.01.2019 година, за леки и товарни коли с механически позволена оптималната маса не повече от 3,5 т годишният налог се състои от два съставния елемент - веществен и екологичен, като екологичният се дефинира от общинския съвет, според от екологичната категория на автомобила в следните граници: 

Екологична категория - Коефициент
без екологична категория, с екологични категории " Евро 1 " и " Евро 2 " - 1,10 - 1,40
" Евро 3 " - 1,00 - 1,10
" Евро 4 " - 0,80 - 1,00
" Евро 5 " - 0,60 - 0,80
" Евро 6 " и " ЕЕV " - 0,40 - 0,60
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР