Допълнителното възнаграждение за всеки час нощен труд ще се увеличи

...
Допълнителното възнаграждение за всеки час нощен труд ще се увеличи
Коментари Харесай

Нощният труд - най-малко лев на час от догодина

Допълнителното заплащане за всеки час нощен труд ще се усили най- малко на 1 лев. От 1 януари 2021 година новият размер на ставката ще е четири пъти по-висока спрямо досегашната й стойност от 0,25 лева Това реши държавното управление с приемането на промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Съгласно новия механизъм размерът на спомагателното заплащане за положен нощен труд се обвързва с минималната работна заплата и става 0,15 на 100 от нея за всеки отработен нощен час или за част от него, само че не по-малко от един лев.

По този метод размерът на добавката ще се актуализира съгласно темповете на повишаване на заплащането и ще се подсигурява бистрота и прогнозируемост при установяване на спомагателното трудово заплащане за нощен труд.

Ставката не е променяна от 2007 година, когато минималната заплата в страната е била 180 лева Повишаването й ще усили приходите на над 436 000 работещи, които поставят нощен труд.

Съгласно Кодекса на труда в България, нощен е трудът, който се поставя от 22,00 ч. до 06,00 ч., а за служащи и чиновници, ненавършили 16-годишна възраст - от 20,00 ч. до 06,00 ч.

Законът показва, че работодателят е задължен да обезпечава на служащите и чиновниците топла храна, ободряващи питиета и други облекчаващи условия за дейно полагане на нощния труд.

Нощният труд е неразрешен за: служащи и чиновници, които не са навършили 18-годишна възраст, бременни работнички и служителки както и работнички и служителки в напреднал стадий на лекуване ин витро, майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания без значение от възрастта им, с изключение на с тяхно документално единодушие, трудоустроени служащи и чиновници с изключение на с тяхно единодушие и в случай че това не се отразява неподходящо на здравето им според умозаключение на здравните органи, служащи и чиновници, които не престават образованието си без отделяне от производството с изключение на с тяхно единодушие.

Работници и чиновници, в постоянното работно време, на които се включват минимум три часа нощен труд, както и служащи и чиновници, които работят на смени, една от които включва минимум три часа нощен труд, се считат за служащи и чиновници, които поставят нощен труд.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР