Допълнителни стипендии ще получават студентите от приоритетните професионални направления, за

...
Допълнителни стипендии ще получават студентите от приоритетните професионални направления, за
Коментари Харесай

Допълнителни стипендии за студентите от приоритетни направления

Допълнителни стипендии ще получават студентите от предпочитаните професионални посоки, с цел да се предизвикват да се образоват там. В тях влизат математика, физически и химически науки, педагогика на образованието, вяра и теология, енергетика, химически технологии и материалознание. Това плануват промени в подзаконовата нормативна уредба, оповестиха от Министерството на образованието и науката. Предлага се също да се усили както приемът, по този начин и финансирането в предпочитаните професионални посоки.
От началото на 2016 година досега студентите, учащи се в специалности от предпочитаните професионални посоки получаваха спомагателни стипендии, само че финансирани от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. От втория учебен срок на актуалната образователна финансирането ще става с държавни средства.
Няма да се закриват филиалите във Видин, Враца, Ловеч, Кърджали и Смолян на Великотърновския, Пловдивския, Минно-геоложкия и Медицинския университет - София. „ Там се образоват относително малко студенти, само че те би трябвало да бъдат непокътнати “, счита просветният министър Красимир Вълчев.
Висшите образователни заведения, които оферират образование в предпочитаните професионални посоки, да получават повече средства, плануват още измененията. Независимо каква е оценката на тези образователни заведения, в предпочитаните специалности ще може да се усили приемът. В специалностите Икономика и Администрация и ръководство приемът ще се понижи даже в образователните заведения с висока оценка.
Промените в четирите постановления на Министерския съвет, които се отнасят да приема, финансирането и стипендиите на студентите във висшите учебни заведения са качени на уеб страницата на просветителното ведомство. Предложения, бележки и мнения по тях могат да се вършат до 12 февруари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР