Допълнителни мерки ще избегнат излагането на децата на химикали Онлайн

...
Допълнителни мерки ще избегнат излагането на децата на химикали Онлайн
Коментари Харесай

ЕП иска по-строги правила за защита на децата

Допълнителни ограничения ще избегнат излагането на децата на химикали
Онлайн платформите за търговия да работят за премахването на рисковите играчки

Всички играчки, които се оферират на пазара на Европейски Съюз, без значение къде са създадени, би трябвало да дават отговор на условията за сигурност, оповестиха от Европейската комисия.

За да има гаранция за това, евродепутатите желаят да укрепят актуалните правила и надзора на единния пазар.

Парламентът акцентира, че макар че Директивата по отношение на сигурността на детските играчки (ДБДИ) спомага за високото ниво на сигурност на децата, някои производители от страни отвън Европейски Съюз, които оферират продуктите си на единния пазар, изключително онлайн, не съблюдават законодателството на Европейски Съюз. В резултат на това доста играчки, продавани в Европейски Съюз, към момента съставляват обилни закани за децата.

В отчет, утвърден с 688 гласа „ за “, 6 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “, членовете на Екологичен потенциал приканват Европейската комисия и страните членки да засилят ограниченията, с цел да подсигуряват, че всички играчки, които се оферират на пазара на Европейски Съюз, без значение къде са създадени, дават отговор на условията на ДБДИ.

Химикали

Парламентът припомня, че играчките, които се позволяват на единния пазар, би трябвало да дават отговор на характерните правила на Европейски Съюз по отношение на химикалите. Европейската комисия следва да подсигурява, че веществата, нарушаващи функционалностите на ендокринната система, са неразрешени в детските играчки незабавно щом бъдат разпознати. В допълнение Комисията би трябвало да вземе решение дали актуалното разграничаване сред детски играчки, предопределени за деца на възраст под 36 месеца, и такива, предопределени за по-големи деца, не би трябвало да бъде отстранено.

Бъдещото преразглеждане на ДБДИ следва също по този начин да разреши граничните стойности за рискови химични субстанции в състава на детските играчки да бъдат бързо приспособени, когато е належащо, като се заобикалят обстановки, при които на национално ниво се дефинират разнообразни стойности.

Надзор на пазара и свързани играчки

Парламентът приканва страните членки да координират своите действия по надзора на пазара и да подобрят контрола за по-ефективно разкриване и засвидетелствуване на рискови играчки. За тази цел Комисията следва да изследва и потреблението на нови технологии, като да вземем за пример електронното етикетиране и изкуствения разсъдък.

Като акцентират, че обвързваните играчки могат да изложат децата на нови рискове и да съставляват риск за тяхната сигурност, цялост на персоналния живот и психологично здраве, членовете на Екологичен потенциал предизвикват производителите да интегрират механизми за сигурност и сигурност още при проектирането на своите играчки, да вземем за пример против киберзаплахи. Те приканват Комисията да предложи правила за справяне с тези проблеми.

Парламентът също по този начин приканва Комисията да направи оценка дали етикетите на детските играчки биха могли да включват информация по отношение на трайността и опциите за корекция на продукта.

Електронна търговия

Членовете на Екологичен потенциал още веднъж декларират, че онлайн местата за търговия „ следва да бъдат задължени да поемат по-голяма отговорност за гарантиране на сигурността и сходството с условията за сигурност на играчките, продавани на техните платформи “, да вземем за пример посредством унищожаване на рисковите играчки и попречване на повторното им появяване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР