Допълнителни дати за матурите след седми клас Да има допълнителни

...
Допълнителни дати за матурите след седми клас Да има допълнителни
Коментари Харесай

Родители искат втори дати за матурите след 7 клас, ако детето отсъства заради заболяване

Допълнителни дати за матурите след седми клас Да има спомагателни дати за изпитите след 7 клас за децата, които не са съумели да се явят на тях заради заболяване или форсмажорни условия , оферират родители в писмо до просветителното министерство. Сега такива няма, те получават нула точки на пропуснатия изпит, което е дискриминационно по отношение на тях, считат създателите на писмото, тъй като ги лишава от опцията да бъдат признати в учебното заведение, съответстващо на знанията и ползите им .

Женя Милчева от Стара Загора е майка на седмокласник, на който се наложило да пропусне изпита по български език и литература, тъй като се разболял от вирусен менингит и е бил в болница. Изписан е в деня преди изпита по математика. Въпреки риска за здравето си, той взема решение да се яви на него. Заради пропуснатия първи изпит обаче , балът не му доближава да бъде признат в мечтаната гимназия.
 
" Ако се беше явил по български, сигурно щеше да бъде признат в Търговска гимназия в Стара Загора. Защото той без да яви има 228 точки, а минималният бал за едната компетентност там е 254. Обаче в тази ситуация, защото не му доближава, съумява по последното предпочитание, което сме записали, да се класира за елементарна гимназия, където е единствено една паралелка ", изяснява майката.

Изпитите след 7 клас са за банкет в гимназиите, по тази причина на учениците би трябвало да се обезпечат едни и същи условия, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и знанията би трябвало да бъдат оценени върху еднакъв изпитен материал. Според Цвета Маджарова обаче не е проблем да се приготвят два сходни теста, както се прави за тегленето на разновидностите.

Няма дискриминация, съгласно Таня Михайлова, тъй като неявяването на един от изпитите не лимитира правата на детето във връзка с продължение на образованието. Да са по-внимателни и да се пазят повече в дните преди изпитите , прикани още тя.-->

" Този изпит е една рутинна активност за нашата система, аз персонално като родител знам какво е. Буквално има дни преди изпита, в които човек се стяга и знае, че някои неща може, а други - не, тъй като би трябвало да се яви на изпит. Затова на този стадий не мога кажа, че обмисляме такава дата ", изясни Михайлова.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР