Допълнителни 70 милиона евро за борба с африканската чума по

...
Допълнителни 70 милиона евро за борба с африканската чума по
Коментари Харесай

Иво Христов и румънски евродепутат поискаха ЕС да увеличи парите за борба с африканската чума със 70 млн. евро

Допълнителни 70 милиона евро за битка с африканската чума по свинете (АЧС) да бъдат планувани в бюджета на Европейски Съюз за 2020 година – такова предложение направиха евродепутатите Иво Христов и Кармен Аврам (Румъния), членове на Комисията по земеделие и развиване на селските региони.

Евродепутатите направиха две оферти - за увеличение с 50 милиона евро на перото " Фонд за незабавни ограничения, свързани със здравето на животните и растенията " и с 20 милиона евро - перото " Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на отбрана на животните в Съюза ".
Идеята е Фондът за незабавни ограничения да разполага с по-голям финансов запас, който да бъде предоставян на страните членки, а оттова - на фермерите - за справяне с последствията от африканската чума по свинете (в съответния случай). 
Предложението си Христов аргументира с обстоятелството, че това е нужен запас, тъй като на процедура вероятност за завършек на разпространяване на чумата няма. Налице е непрекъснат растеж на заболеваемостта и икономическите вреди граничат с стопански срив за бранш, който има доста положителни индикатори и растеж през последните няколко години в България.
Второто предложение цели да бъдат планувани спомагателни 20 милиона евро за изследване и разработка на ваксина против африканската чума по свинете. 
Към момента ваксина против болестта няма. Разработването на такава лишава сред 6 и 8 години. В Съединени американски щати към този момент се работи в това направление, въпреки че там болестта не е публикувано. При все това, Съединени американски щати търгуват със страни, където има огнища на африканската чума по свинете.
Според Христов с създаването на такава ваксина в Европа ще се понижи вероятността да подвластен от трета страна, която не е член на Европейски Съюз, от ваксина, която взема решение неотложен проблем в рамките на Съюза.
И двете оферти касаят бюджета на Европейски Съюз, само че концепцията е спомагателните средства да бъдат ориентирани към най-засегнатите.
По информация на Групово дело „ Здравеопазване и сигурност на храните “ на Европейска комисия (ГД SANTE), от началото на годината доникъде на месец юли има регистрирани 3 548 случая на африканска чума по свинете в Европейски Съюз - 334 случая при дивите свине и 3 214 измежду домашните свине (това включва животните в индустриалните комплекси и домашните такива).
В България вредите от болестта се усилват фрапантно. Два индустриални комплекса бяха наранени (в област Русе - с. Бръшлен и с. Николаево), три области оповестиха бедствено състояние (Русе, Плевен и Разград). Вчера еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис изрече огромно отчаяние от българските управляващи за дейностите им по отношение на разпространяването на африканската чума по свинете. В изявление за БНР Андрюкайтис съобщи, че в случай че управляващите в страната ни не вземат навреме ограничения, България може да загуби цялото си свиневъдство.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши ко
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР